Στη γενοκτονία των ροζ δελφινιών, προχωρούν οι Βραζιλιάνοι ψαράδες που δραστηριοποιούνται στα νερά του Αμαζόνιου καθώς ισχυρίζονται ότι τρέφονται με τα ψάρια που αλιεύουν.

Και μπορεί τα ροζ δελφίνια, σύμφωνα με την τοπική παράδοση να είναι μυθικά πλάσματα που μπορούν να μετατραπούν σε άνδρες για να γονιμοποιoύν τις γυναίκες,
ωστόσο, οι κάτοικοι του οικισμού Ιγκαραπέ Ντο Κόστα, τα βλέπουν ως ανταγωνιστές που στην κυριολεξία τους παίρνουν το φαγητό από το πιάτο.

Ο Ronan Benicio Rego, που ψαρεύει στις όχθες του Αμαζόνιου δηλώνει με υπερηφάνεια ότι ουκ ολίγες φορές έχει σκοτώσει με το καμάκι ένα δελφίνι, το οποίο μάλιστα πουλά  στη Βραζιλία και στην Κολομβία ως δόλωμα για την αλίευση του γατόψαρου.

Παρά το γεγονός ότι τα ροζ δελφίνια προστατεύονται από το νόμο, οι αρχές υπολογίζουν ότι περίπου 30.000 το χρόνο  σκοτώνονται  παράνομα. Για τους παραβάτες ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ενώ η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Βραζιλίας  έχει συστήσει σώμα 1.300 ελεγκτών σε ολόκληρη τη χώρα που κυνηγούν τους λαθροθήρες.

Ο Μιγκέλ Μιγκουέις 41 ετών, ερευνητής στο  Πανεπιστήμιο της  Pará που μελετά τους πληθυσμούς των δελφινιών του ποταμού γύρω από την πόλη Santarém, εκτιμά ότι το υψηλό ποσοστό της αλίευσις τους μπορεί να οδηγήσει σε εξαφάνιση τους. Ήδη επισήμανε έχει μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός τους.

Στην υπαίθρια αγορά του Σανταρέμ,  πωλούν τα γεννητικά όργανα από τα δελφίνια,   για καλή τύχη που φέρνει γοητεία, σεξ και αγάπη. Το λάδι από το λίπος τους πωλείται έναντι 25 δολαρίων, το μικρό μπουκαλάκι και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ρευματισμών.