Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Η κίνηση της Άγκυρας να εκδώσει NAVTEX με την οποία να δεσμεύει, παρανόμως, περιοχές για έρευνες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ενόχλησε και τη Ρώμη. Η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική, εκφράζοντας την ανησυχία της για τις τουρκικές παρενοχλήσεις, ενόψει και των τουρκικών σχεδιασμών για αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην περιοχή.

Οι ανησυχίες της Ιταλίας δεν είναι καθόλου ανεδαφικές. Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, σε κοινοπραξία με την κορεατική KOGAS, διεξάγει γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» εντός του Οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Η τουρκική NAVTEX συμπεριλαμβάνει και το οικόπεδο 9, ενώ τις τελευταίες ημέρες σκάφη του τουρκικού στόλου παρακολουθούν διακριτικά το γεωτρύπανο SAIPEM 10000 που χρησιμοποιεί η ΕΝΙ. 

Η ιταλική εταιρεία έχει κακό παρελθόν με την Άγκυρα, καθώς η Τουρκία την είχε προειδοποιήσει να μη συμμετάσχει καν στο γύρο παραχωρήσεων που είχε προκηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία. Τελικά, η ΕΝΙ προχώρησε κανονικά στους σχεδιασμούς της, αποκτώντας τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στο Οικόπεδο 9.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε «αιχμή του δόρατος» της ανάπτυξης της στρατηγικής της Λευκωσίας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δώσει διαβεβαιώσεις στην Κύπρο ότι οι εργασίες της ΕΝΙ δεν θα επηρεαστούν από τις τουρκικές προκλήσεις. Προέτρεψαν δε την κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να μην αντιδράσει.

Παράλληλα, η Λευκωσία κινείται και σε συντονισμό με το Ισραήλ. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν αναμένεται να επισκεφθεί στις αρχές Νοεμβρίου τη Λευκωσία με σκοπό να προετοιμάσει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το Τελ Αβίβ φέρεται να έχει επίσης ενοχληθεί από την προκλητική κίνηση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο που απλά επιβαρύνει έτι περαιτέρω τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Επιπλέον, η Κύπρος και το Ισραήλ φέρονται να προγραμματίζουν μία άσκηση έρευνας και διάσωσης το προσεχές διάστημα ώστε να διατρανώσουν τη στενή και στρατηγική τους σχέση.