Για ανυπολόγιστη καταστροφή στο περιβάλλον και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία κάνουν λόγο οι επιστήμονες, ένα χρόνο μετά την έκρηξη στον Κόλπο του Μεξικού της εξέδρας άντλησης πετρελαίου “Deepwater Horizon”, που ανήκει στην BP.

Ένα χρόνο μετά τις 20 Απριλίου 2010, η ΒP, για τους τοξικολόγους, τους γιατρούς και τους βιολόγους, έχει προκαλέσει τη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στην ιστορία της παγκόσμιας βιομηχανίας του πετρελαίου.

Η BP όμως έχει άλλη άποψη. Στις αρχές Απριλίου, η “Transocean Ltd”, στην οποία υπάγεται  η “Deepwater Horizon”, έδωσε στα κορυφαία στελέχη της μπόνους επειδή το 2010 ήταν "η καλύτερη χρονιά σε επιδόσεις ασφάλειας στην ιστορία της”, προφανώς επειδή κατάφεραν να διαχειρισθούν επιτυχώς την πετρελαιοκηλίδα.

Οι αριθμοί όμως από το οικολογικό έγκλημα στον κόλπο του Μεξικό αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα.

Μετά την έκρηξη, το πετρέλαιο  ανάβλυζε 5.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.  Απελευθερώθηκαν στη θάλασσα τουλάχιστον 4,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ενώ η  BP  χρησιμοποίησε τουλάχιστον 1,9 εκατομμύρια γαλόνια τοξικών διασποράς για να... βουλιάξει το πετρέλαιο και να μην είναι ορατό στην επιφάνεια της θάλασσας. Όπως ισχυρίσθηκε η εταιρεία προσπάθησε να εμποδίσει το πετρέλαιο να φτάσει στην ξηρά.

Οι επικριτές της εταιρείας ισχυρίζονται ότι η χημική ουσία διασποράς που χρησιμοποιήθηκε είχε ως στόχο  να κρύψει το πετρέλαιο και να ελαχιστοποιήσει την ευθύνη της BP στην επιβολή των περιβαλλοντικών προστίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  BP σχεδιάζει να επανα - ξεκινήσει τις γεωτρήσεις μέσα στο Καλοκαίρι, αφού έλαβε τη σχετική άδεια από τις αμερικανικές αρχές.

Στο μεταξύ, βιολόγοι, τοξικολόγοι, και γιατροί χαρακτηρίζουν καταστροφικές τις επιπτώσεις στο  περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία,  στη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα και στα άγρια ζώα υπογραμμίζοντας ότι οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές δεκαετίες.

Σε λιγότερο,  από τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή άρχισαν να εμφανίζονται σκοτωμένα, στις ακτές της Λουιζιάνα, του Μισισίπι, της Αλαμπάμα και της Φλόριντα, μεγάλα ψάρια, θηλαστικά και μη.

Στις 18 Μαίου μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, έπειτα από έρευνα που έκανε, επεσήμανε ότι το '70 με '79 τοις εκατό του πετρελαίου που διέρρευσε στη θάλασσα δεν συγκεντρώθηκε και εξακολουθεί να αποτελεί απειλή από το οικοσύστημα.

Τους τελευταίους μήνες, περισσότερα από 290 νεκρά δελφίνια μαζί με τα νεογνά τους  ξεβράστηκαν στις περιοχές του Κόλπου του Μεξικού. Ανάλογη είναι και η εικόνα των θαλάσσιων χελωνών.

Από το περασμένο φθινόπωρο, ο Δρ Βίλμα Σούμπρα,  που κάνει έρευνες για τα επίπεδα μόλυνσης στα θαλασσινά  εκτιμά ότι «οι δοκιμές έχουν δείξει σημαντικά επίπεδα της ρύπανσης από πετρέλαιο στα στρείδια και στα καβούρια κατά μήκος της ακτογραμμής στη Λουιζιάνα. Βρήκαμε επίσης υψηλά επίπεδα υδρογονανθράκων στο έδαφος και τη βλάστηση."

Στις 20 Μαΐου του 2010, η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) δήλωσε ότι  η ΒΡ είχε 24 ώρες στη διάθεσή της για να βρει μια λιγότερο τοξική εναλλακτική λύση από τα τοξικά διασποράς, αλλά το αίτημά της αγνοήθηκε.

“Ανακοπή, απώλεια των αισθήσεων και θάνατος είναι οι επιδράσεις που έχουν στους ανθρώπους οι τοξικοί διαλύτες όταν έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο”, ανέφερε έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (NIOSH). Σημειώνεται ότι οι διαλύτες διασποράς απαγορεύονται σε τουλάχιστον 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ήδη, αρκετοί εργαζόμενοι που ασχολήθηκαν με τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι αντιμετωπίζουν οξύτατα και μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα όμως με τις μετρήσεις υψηλές είναι και οι δείκτες που δείχνουν ότι ο αέρας είναι γεμάτος τοξικά. Ήδη ένα δίχρονο αγόρι, πάσχει από σοβαρή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ενώ στο αίμα των γονιών του εντοπίσθηκαν δείγματα τοξικών ουσιών που προέρχονται από το αργό πετρέλαιο.

Κάτοικοι κάνουν παράπονα ότι αισθάνονται κόπωση, κάνουν εμετούς  εντοπίζοντας  μια καφέ σκούρα ουσία, ενώ έχουν συχνούς πονοκεφάλους.