Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος  

Από σήμερα Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου, αρχίζει να… τρέχει η οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) που εξέδωσε πριν από μερικές ημέρες η Άγκυρα για παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Σήμερα το πρωί στις 06:30 ώρα Ελλάδος η τουρκική κυβέρνηση έστειλε το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας,με την Λευκωσία να παρακολουθεί τις κινήσεις της Άγκυρας με αυξημένη προσοχή. Άλλωστε, η τουρκική NAVTEX ισχύει μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία έχει ξεκινήσει μία πρωτοφανή δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο με σκοπό να καταδείξει την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας και να διαμορφώσει συμμαχίες που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Είναι χαρακτηριστικές οι αεροναυτικές ασκήσεις ρωσικών και ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή, που θα πραγματοποιηθούν στις 20-21 Οκτωβρίου, οι οποίες συνιστούν μήνυμα προς την Άγκυρα για την ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της Λευκωσίας. 

Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν άφησε να πάει χαμένη η ευκαιρία της διεκδίκησης από την Τουρκία θέση μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Άγκυρα είχε επενδύσει πάρα πολλά σε αυτό το σχέδιο, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Είναι δε ενδεικτικό ότι την τελευταία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρέμεινε στη Νέα Υόρκη με σκοπό να ασκήσει ο ίδιος προσωπικό λόμπινγκ ώστε να λάβει η Άγκυρα τις ψήφους που χρειαζόταν. 

Τελικώς απέτυχε, χάνοντας από την Ισπανία και τη Νέα Ζηλανδία που τελικώς κέρδισαν τις δύο διεκδικούμενες θέσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η Τουρκία βρήκε απέναντί της σημαντικά κράτη του αραβικού κόσμου – ιδιαίτερα την Αίγυπτο, αλλά και τη Σαουδική Αραβία – που έχουν ενοχληθεί σφόδρα από τις μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις της Τουρκίας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την υποστήριξη που η κυβέρνησή του παρείχε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους μετά το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης. Επιπλέον, η Λευκωσία διακίνησε ενημερωτικό σημείωμα με αφορμή τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις εντός της ΑΟΖ της, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η Άγκυρα αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο.