Οι αναπτυξιακές τάσεις που παρουσιάζει η αμερικανική αγορά θα συνεχιστούν και το 2015, σημειώνει σε έρευνά της η γερμανική Deutsche Bank, που διαβλέπει πιθανό deal μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναφορικά με τους δασμούς στα εισαγόμενα κινεζική φ/β προϊόντα.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης βελτίωσης της παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, ο γερμανικός κολοσσός κάνει λόγο για συνέχεια της αναπτυξιακής πορείας, που σημειώνει ως τώρα η αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του PV Magazine, σε σημείωμά της η DB αναφέρει ότι βιομηχανικοί παράγοντες του εν λόγω κλάδου, αναμένουν ότι τόσο τα οικιακά φ/β, όσο και τα εμπορικά θα αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους άνω του 30% το 2015, παρά τη σχετική βραδύτητα που σημειώνεται στο γ’ τρίμηνο του 2015.

Ωστόσο, στο ερευνητικό σημείωμα του τραπεζικού κολοσσού δεν επισημαίνονται οι επιπτώσεις από τη μείωση του ITC (Investment Tax Credit) που τίθεται σε εφαρμογή στα τέλη του 2016, και το οποίο θα παρέχει φορολογική πίστωση ως και 30% στις μονάδες ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την DB, οι συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα υπογραφούν «δεν είναι υψηλότερες» από τα 0,069 δολ. ανά κιλοβατώρα, ενώ ίσως σε μερικές περιπτώσεις η τιμή να είναι και κατά 4-5 σέντς χαμηλότερη.

Όσο για τις φ/β μονάδες, η γερμανική τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές θα παραμείνουν ως την εκπνοή του 2014 σταθερές στα $0,72 ανά watt στις ΗΠΑ, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια «μέτρια» αύξηση της εν λόγω τιμής το 2015, εν μέρει λόγω των λιγότερων διαθέσιμες κινεζικές φ/β στην αγορά.

Και ενώ η εικόνα του αμερικανικού κλάδου μεταποίησης συνεχώς βελτιώνεται, το εθνικό προϊόν εξακολουθεί να μην αποτελεί τη No1 επιλογή των κατασκευαστών. Η DB σημειώνει ότι ορισμένες εταιρείες διερευνούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια πιθανή τοποθεσία για επέκταση των μονάδων τους, αλλά «οι περισσότεροι δήλωσαν ότι οι ασιατικές χώρες είναι πιο θελκτικές για εκείνους», καταλήγει η έρευνα.

Το πιο ενδιαφέρον όμως νέο για την αγορά των ΗΠΑ κρύβεται στο τέλος του ερευνητικού σημειώματος, καθώς η Deutsche Bank αναφέρει ότι το ταξίδι του Μπάρακ Ομπάμα στην Κίνα, τον προσεχή Νοέμβριο, ίσως και να φέρει νέες εξελίξεις στην αγορά.

Όπως σημειώνει η DB, εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία για την αντικατάσταση των δασμών στα κινεζικά φ/β και θα υπάρξει συμφωνία παρόμοια με αυτή μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.