Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης βλέπουν οι αναλυτές της Global Data για τα βιοκαύσιμα και το βιοαέριο μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς αναμένουν αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος διεθνώς από τα 87,6 γιγαβάτ του 2013 σε 165,1 γιγαβάτ το 2025.

Όλα αυτά ενώ οι μεγαλύτερες αγορές βιοενέργειας στον κόσμο, δηλαδή η Βρετανία, η Γερμανία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και οι ΗΠΑ μεγεθύνθηκαν πλην της τελευταίας κατά την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αναλυτής Χαρσαβαρντάν Ρέντι Ναγκατάμ «η ετήσια εγκατάσταση ισχύος από βιοενέργεια κορυφώθηκε το 2009 με 6,9 Γιγαβάτ. Ακολούθησε μια μικρή πτώση το 2010 λόγω μείωσης της νέας ισχύος στην Αμερική και την Ευρώπη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Η ανάπτυξη των τεχνολογιών της βιοενέργειας συνεχίζει να απαιτεί κρατική υποστήριξη και κίνητρα, όπως οι φοροαπαλλαγές και οι εγγυημένες τιμές πώλησης στο δίκτυο, δίχως να είναι σαφές πότε θα καταφέρουν να γίνουν ανταγωνιστικές ως προς τις συμβατικές πηγές.

«Καθώς περισσότερες χώρες υιοθετούν τη βιοενέργεια λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και κρατικής υποστήριξης, η νέα εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί μετά το 2015 παρότι δεν θα επανέλθουμε στα επίπεδα του 2009 πριν από το 2021», όπως τονίζει ο Χαρσαβαρντάν Ρέντι Ναγκατάμ. Μάλιστα, όπως εξηγεί «πρακτικές στον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων όπως η κομποστοποίηση και η υγειονομική ταφή των αποβλήτων υποστηρίζουν έμμεσα την παραγωγή βιοενέργειας (από απορρίμματα και υπολείμματα παραγωγής) και πολλές εταιρείες του κλάδου εγκαθιστούν μονάδες βιοενέργειας συμπληρωματικά με το κυρίως έργο της επεξεργασίας των αποβλήτων».