Δάνειο ύψους 150 εκατ. δολαρίων θα παράσχει η Παγκόσμια Τράπεζα στην Αλβανία για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα. 

Η παροχή του δανείου εγκρίθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκτελεστικών Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας και αποσκοπεί στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και τη βιωσιμότητα αυτού του τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της ηλεκτροδότησης.

Η εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας Έλεν Γκολντστέιν είπε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος τρόπος για την Αλβανία και ότι θα πρέπει να διεξαχθούν ανεξάρτητα από το κόστος τους».

Η κ. Γκολντστέιν εξήρε την κυβέρνηση της Αλβανίας για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας και τις προσπάθειες να βάλει ένα τέλος στη σπατάλη των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αναφερόμενος στην πρόσφατη επιχείρηση ενάντια στους παραβάτες που κλέβουν ηλεκτρική ενέργεια και τους οφειλέτες που δεν πληρώνουν, επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση του ενεργειακού συστήματος και ο αγώνας κατά της παρανομίας θα συνεχίσει με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.

«Οχτακόσια εκατομμύρια δολάρια είναι οι απώλειες και οι υποχρεώσεις προς τη δημόσια επιχείρηση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (OSHE) και αν προσθέσουμε και τα τραπεζικά δάνεια, οι απώλειες φθάνουν το 1,1 δισ.» δήλωσε.