"Η πολιτική σταθερότητα δε σημαίνει οπωσδήποτε ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου και στις επενδύσεις", δήλωσε ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ σχολιάζοντας την πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, προ ημερών ο Αυστριακός πρόεδρος πραγματοποίησε επίσημη διήμερη επίσκεψη στη Σόφια με αφορμή την 135η επέτειο από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Αυστρίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η ανταλλαγή εμπορευμάτων μεταξύ Βουλγαρίας και Αυστρίας ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ ετησίως, με τις αυστριακές επενδύσεις στη χώρα να φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ, καθιστώντας και έτσι την Αυστρία πρώτη ανάμεσα στους ξένους επενδυτές στη Βουλγαρία, εάν δε ληφθεί υπόψη η ρωσική Lukoil.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Αυστρίας Christoph Matznetter, οι Βούλγαροι εκτιμούν την εμπειρία της αυστριακής οικονομίας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Μάλιστα, όπως σχολιάζουν οι Βούλγαροι δημοσιογράφοι, στην εμπειρία αυτή στηρίζεται και ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ για την υλοποίηση διάφορων έργων υποδομής.

"Κατασκευάζουμε και εκσυγχρονίζουμε τις μεταφορικές υποδομές ως μέρος των ευρωπαϊκών. Πρόκειται να υλοποιηθούν δύσκολα από πλευράς τεχνικής έργα, για παράδειγμα η σήραγγα της εθνικής οδού "Στρυμόνας" μήκους 15 χλμ., το τούνελ κάτω από την κορυφή Σίπκα, καθώς και άλλες σιδηροδρομικές σήραγγες και γέφυρες. Οι αυστριακές εταιρείες εδώ κατέχουν κορυφαία θέση στον κόσμο και θα βασιστούμε στη συνεργασία και στο ενδιαφέρον τους για τις επικείμενες δημοπρασίες, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν και με ευρωπαϊκούς πόρους", δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Βουλγαρία και Αυστρία ήδη είναι εταίροι στον αγωγό φυσικού αερίου North Stream. Μετά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων κατέστη σαφές ότι Σόφια και Βιέννη υποστηρίζουν την κατασκευή του αγωγού, αλλά με τη ρητή τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων.

Ο Χάιντς Φίσερ τόνισε ότι η απόφαση για το μέλλον του North Stream είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη ρωσική Gazprom για την επιβολή του 3ου Ενεργειακού Πακέτου και αφορά τον διαχωρισμό της παραγωγής και των προμηθειών αερίου από την εκμετάλλευση του  δικτύου μεταφοράς.

Στη Σόφια ο κ. Φίσερ απευθύνθηκε έμμεσα προς τις Βρυξέλλες σημειώνοντας ότι "ο αγωγός North Stream περνάει από το έδαφος χωρών μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αναμένουμε ότι η ΕΕ θα εκτιμήσει αυτό το έργο συνετά, τίμια και αντικειμενικά. Έτσι, όπως υπάρχει ανάγκη για τον South Stream, για την διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου για την Ευρώπη τώρα είναι απαραίτητος ο North Stream. Αυτός ο αγωγός κατασκευάζεται από ευρωπαϊκές εταιρείες. Και όταν όλοι οι όροι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έχουν εκπληρωθεί, δε βλέπω λόγο ο αγωγός "Βόρειο Ρεύμα" να υπάρχει, και η κατασκευή του αγωγού North Stream να παρεμποδίζεται".

Παρά τους καλούς δείκτες της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Αυστρίας, οι επενδυτές από την Αυστρία από χρόνια αντιμετωπίζουν την έλλειψη νομικής ασφάλειας στη χώρα μας. Η πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία κατά τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια επίσης επηρεάζει αρνητικά το επιχειρηματικό κλίμα. Σ’ αυτή τη σχέση, ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ επεσήμανε: "Είναι εντελώς σαφές ότι οι βουλγαρικοί θεσμοί δεν είναι τέλειοι. Έχουμε τι να βελτιώσουμε στην εργασία τους. Εάν οι πολιτικοί ενωθούν, εάν κατορθώσουμε να καταλήξουμε σε ένα υψηλότερο επίπεδο σταθερότητας, τόσο πολιτικής, όσο θεσμικής, η Βουλγαρία θα έχει μεγάλες προοπτικές για πολύ περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη άνοδο της οικονομίας".