Επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ ' Οίκον" επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενώ συζητώνται ταυτόχρονα τροποποιήσεις του προγράμματος που θα διευκολύνουν την ένταξη των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών ακινήτων σε αυτό.

Σχετική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη, με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, και υπηρεσιακών παραγόντων. Υπενθυμίζεται ότι το "Εξοικονομώ κατ ' Οίκον" ενισχύει ιδιοκτήτες με επιδοτήσεις, άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των κατοικιών τους με μονώσεις, αντικατάσταση καυστήρα, τοποθέτηση διπλών τζαμιών κλπ.

Ένα πρώτο βήμα βελτίωσης του προγράμματος, όπως προέκυψε από τη σημερινή σύσκεψη, έγινε ήδη με ρύθμιση που προβλέπει ότι η εξωτερική θερμομόνωση δεν θα προσμετράται στον συντελεστή κάλυψης και τον όγκο του κτιρίου.

Στη σύσκεψη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς υπέβαλε δέκα προτάσεις για αντίστοιχες τροποποιήσεις του προγράμματος, που έχουν ως εξής:

1.Επέκταση εφαρμογής σε περιοχές με τιμή ζώνης τουλάχιστον 2.000€/τμ. (από 1.500 που ισχύει τώρα).

2.Επέκταση εφαρμογής στις κατοικίες με άδεια κατασκευής έως και 31.12.1990 (από 31-12-1979).

3.Επέκταση εφαρμογής και στις κατοικίες με κεντρική θέρμανση χωρίς αυτονομία, εφόσον διαθέτουν κλιματιστικές συσκευές που καλύπτουν το 50% τουλάχιστον των αναγκών τους.

4.Κατάργηση της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης, με αυτόματη κατάταξη των κατοικιών έως το 1980 στην κατηγορία Η και των κατοικιών -1990 στην κατηγορία Ζ.

5.Θέσπιση κανόνα ότι αρκεί η πλειοψηφία 501 χιλιοστών για υπαγωγή συνιδιόκτητου κτιρίου (πολυκατοικίας) στο πρόγραμμα.

6.Δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα χωρίς αναγκαστική τραπεζική διαμεσολάβηση.

7.Μετατροπή των κατώτατων αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών σε ανώτατες.

8.Θέσπιση μειωμένου ΦΠΑ (50%) σε εργασία /υλικά ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

9.Θέσπιση απαλλαγής κατά ποσοστό 100% των επίσημα αποδεικνυομένων δαπανών για την εκτέλεση των έργων, από το φορολογητέο εισόδημα κάθε (συν)ιδιοκτήτη, κατανεμόμενο σε πέντε οικονομικά έτη, δηλαδή 20% ετησίως.

10.Θέσπιση μειωτικού συντελεστή 0,90 (έκπτωση 10%) στο σύστημα αντικειμενικών αξιών για κάθε νέο ακίνητο ενεργειακής κλάσης Α-Β και κάθε παλαιό το οποίο αναβαθμίζεται κατά δύο ενεργειακές κλάσεις.