Το αργότερο το 2017 θα ξεκινήσει ξανά η παραγωγή, μετά την ολοκλήρωση των έργων αντικατάστασης αγωγών, στο τεράστιο πεδίο αερίου Κασαγκάν, στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής ερευνών και παραγωγής της Total, Arnaud Breuillac, η παραγωγή στο πεδίο σταμάτησε τον Οκτώβριο του 2013, σχεδόν ένα μήνα αφότου τέθηκε σε παραγωγή, καθώς διαπιστώθηκε διαρροή φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι το κόστος ανάπτυξης του Κασαγκάν διπλασιάστηκε και η προγραμματισμένη έναρξη της παραγωγής είχε καθυστερήσει κατά 8 έτη, καθώς η διαχειρίστρια κοινοπραξία έπρεπε να διασφαλίσει ζωτικής σημασίας θέματα για την εύρυθμη λειτουργία του.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η παραγωγή του Κασαγκάν θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής της Total σε 2,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017 αντί 2,1 εκατ. κατά μέσο όρο που ήταν στο α’ εξάμηνο του 2014.

Ας σημειωθεί ότι το έργο έχει αναλάβει η κοινοπραξία ονόματι NCOC, οι μέτοχοι της οποίας είναι η καζακική KMG, η Ιταλική ENI, η αμερικανική ExxonMobil, η αγγλοολανδική Shell και η γαλλική Total με 16,81% η καθεμιά, καθώς επίσης η αμερικανική ConocoPhillips (8,4%) και η ιαπωνική Inpex (7,56%).