Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία τόνισαν την Κυριακή ότι μια επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα θα μπορούσε να μετατρέψει την Τεχεράνη σε ένα σύμμαχο για την αντιμετώπιση, μακροπρόθεσμα, διαφόρων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. 

«Αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί με μια συμφωνία είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι των προβλημάτων θα έβγαινε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πιθανόν θα ξεκινούσε μια μακρά διαδικασία κατά την οποία η σχέση, όχι μόνο μεταξύ του Ιράν και ημών, αλλά και η σχέση μεταξύ του Ιράν και της περιοχής θα άρχιζε να αλλάζει», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. 

Ωστόσο, ο Ομπάμα τόνισε ότι η διαδικασία για την εξομάλυνση των σχέσεων και μια ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης θα πάρουν αρκετό χρόνο, δεδομένης της εχθρότητας του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ και την υποστήριξη των «αντι-ισραηλινών» μαχητών. 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα μπορούσε να είναι στρατηγικής σημασίας. 

«Αν καταλήξουμε σε συμφωνία, κάτι τέτοιο σίγουρα θα αποδεικνυόταν χρήσιμο στη διαχείριση των λοιπών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, κυρίως στη Συρία και το Ιράκ», δήλωσε στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Εάν δεν είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες της συμφωνίας, θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπος ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία, παρά να ακυρωθούν όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ. 

Ένας Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν και μετά τη λήξη της προθεσμίας, τη Δευτέρα. «Εξαιτίας της έλλειψης χρόνου και των πολλών (άλυτων) λεπτομερειών, θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία έως τη Δευτέρα», δήλωσε αξιωματούχος της Ιρανικής αντιπροσωπείας

TAGS