Αυξημένη απόδοση που αγγίζει το 40% πέτυχαν Αυστραλοί ερευνητές στα φωτοβολταϊκά, μέσω νέας τεχνικής που υπόσχεται βελτίωση της τεχνολογίας στο μέλλον.

«Είναι η υψηλότερη απόδοση που έχει αναφερθεί ποτέ στη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια» δηλώνει ο καθηγητής Μάρτιν Γκριν του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Χρησιμοποιήσαμε φωτοβολταϊκά πάνελ του εμπορίου, οπότε αυτή η βελτίωση της απόδοσης είναι άμεσα διαθέσιμη στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας» προσθέτει.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τη νέα τεχνική, η οποία πάντως πρόκειται να παρουσιαστεί σε επόμενο τεύχος της επιθεώρησης Progress in Photovoltaic.

Ωστόσο ο Γκριν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η νέα μέθοδος βασίζεται σε φίλτρα που μοιράζουν την εισερχόμενη ακτινοβολία σε τέσσερις μπάντες. Το ρεκόρ απόδοσης καταγράφηκε σε δοκιμές πεδίου στο Σίδνεϊ και επιβεβαιώθηκε στο αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας.

Μέχρι σήμερα η απόδοση των καλύτερων φωτοβολταϊκών πάνελ δεν ξεπερνούσε το 33%, ενώ τα σημερινά οικιακά φωτοβολταϊκά δεν υπερβαίνουν το 15 με 18 τοις εκατό, λέει ο Γκριν.

Προβλέπει μάλιστα ότι σε μια δεκαετία η ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά θα είναι φθηνότερη από αυτή που παράγεται από λιθάνθρακα.