Πριν από περίπου 1,5 μήνα, όταν και εστάλη η σχετική επιστολή στο υπουργείο ΠΕΚΑ, έγινε γνωστή για πρώτη φορά στην ελληνική κυβέρνηση η πρόθεση της Petra Petroleum να αποχωρήσει από την παραχώρηση των Ιωαννίνων, όπου κατείχε ποσοστό 20%.

Στην ίδια επιστολή, η Energean Oil & Gas αποδεχόταν την πρόταση της καναδικής πετρελαϊκής να εξαγοράσει το ποσοστό που η ίδια κατείχε.

Ειδικότερα, το SPA (Sale and Purchase Agreement) για τη μεταβίβαση εστάλη στο υπουργείο ΠΕΚΑ στις 18 Δεκεμβρίου και στις 19 Δεκεμβρίου η διεύθυνση υδρογονανθράκων του ΥΠΕΚΑ εισηγήθηκε να γίνει αποδεκτό το αίτημα των δύο εταιρειών.

Η αλλαγή στο καθεστώς της παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα ολοκληρώθηκε και τυπικά την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν και υπεγράφη η σχετική απόφαση από τον Ιωάννη Μανιάτη.

Η απόφαση της καναδικής Petra να αποχωρήσει από τη χώρα μαςπάντως, είναι ίσως η μόνη επιχειρηματική αποχώρηση που δε συνδέεται με το ρευστό πολιτικό σκηνικό και την αβεβαιότητα που επικρατεί σε άλλους κλάδους. Άλλωστε οι πετρελαϊκές έχουν συνηθίσει και εργάζονται ακόμη και σήμερα σε πολύ πιο αντίξοα περιβάλλοντα (π.χ. Αφρική).

Ωστόσο εκείνο που οδήγησε την Petra στην πόρτα της εξόδου ήταν το γεγονός ότι η καναδική πετρελαϊκή πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συναλλαγή συγχώνευσης με την ινδική εταιρεία Mitra Energy Ltd. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε η ίδια η Petra επισήμως σχετικά με την πώληση του μεριδίου της στα Ιωάννινα «η απόφαση για την πώληση ελήφθη στο πλαίσιο του επανακαθορισμού των προτεραιοτήτων στις δραστηριότητες του ομίλου, μετά την Mitra».

Η απόφαση της Petra έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις επιπτώσεις από την πτώση της τιμής του πετρελαίου στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μέσα σε ένα τόσο αρνητικό περιβάλλον της πετρελαϊκής αγοράς, όλες οι εταιρείες περιορίζουν τις επενδυτικές τους δαπάνες και κάνουν επιλογή των έργων που θα προχωρήσουν. Έτσι και το νέο σχήμα που προκύπτει από τη συγχώνευση των Mitra & Petra, επέλεξε να επικεντρωθεί στην περιοχή της ΝΑ Ασίας, (όπου ήδη δραστηριοποιείται η Mitra) εγκαταλείποντας το ρίσκο μιας καινούριας και ανεξερεύνητης περιοχής όπως τα Ιωάννινα.

Εξάλου, τις αλλαγές που συντελούνται αυτήν την περίοδο στην διεθνή αγορά του upstream (έρευνα και παραγωγή πετρελαίου) επεσήμανε και πρόσφατη μελέτη της Wood Mackenzie.