Σχετικά αποδεκτή χαρακτήρισε την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Αδριατική, η περιβαλλοντική οργάνωση Eko Kvarner, ενώ, αντίθετα, τόνισε ότι αντίστοιχη εξέλιξη στο πεδίο του πετρελαίου είναι «παράλογο έργο που προωθείται από μια ανεύθυνη κυβέρνηση».

Σε ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της, επισημαίνεται ότι η εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου είναι «ιδιαίτερα επικίνδυνη, παράλογη και περιττή», τονίζει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Η περιβαλλοντική οργάνωση δημοσίευσε, επίσης, ένα κείμενο στην ιστοσελίδα της, το οποίο -σύμφωνα με όσα υποστηρίζει- είναι η τελική εκδοχή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Αδριατική.

Η οργάνωση, υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- ότι «η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι σκανδαλώδης και εκπονήθηκε μόνο για δικαιολογήσει, παρά να αξιολογήσει το προτεινόμενο έργο, το οποίο είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και δεν έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση».

Η αντίδραση της περιβαλλοντικής οργάνωσης προκλήθηκε, όταν δόθηκαν πέντε άδειες από την κροατική κυβέρνηση για εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αδριατική (σε δέκα "οικόπεδα") σε ισάριθμες εταιρείες: τις Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas and INA.

Όπως είχε δηλώσει και ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ιβάν Βρντόλιακ, οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τα σχετικά συμβόλαια μπορούν να ξεκινήσουν.

Πρόσθεσε δε, ότι η αξία της σχεδιαζόμενης επένδυσης στον τομέα της εξερεύνησης εκτιμάται στα τέσσερα δισεκατομμύρια κούνα.