Τα οφέλη από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα είναι σημαντικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες που εισάγουν αργό, εφόσον στηριχθούν και από την διεθνή οικονομική ανάπτυξη, τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της.

Η πτώση των τιμών αντανακλά έναν αριθμό παραγόντων, όπως η μακρόχρονη άνοδος της παραγωγής και η πτώση της ζήτησης, αλλά και τα γεωπολιτικά ρίσκα που μειώθηκαν σε περιοχές του πλανήτη. Παράλληλα, η αλλαγή πλεύσης στον ΟΠΕΚ και η άνοδος του δολαρίου επίσης συνέβαλαν στην σημερινή κατάσταση.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι χαμηλές τιμές θα παραμείνουν μέσα στο 2015 και θα συνοδευτούν από μείωση του εισοδήματος στις χώρες-παραγωγούς πετρελαίου. Αντιθέτως, στις χώρες που καταναλώνουν θα υπάρξει ανάπτυξη και πληθωρισμός.

Τέλος, ο Αϊχάν Κόσε, διευθυντής αναπτυξιακών σχεδίων της τράπεζας τονίζει ότι «για τις κυβερνήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, η μείωση της τιμής παρέχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την οικονομική πολιτική και για δομικές αλλαγές, καθώς και για κοινωνικά προγράμματα. Στις χώρες που το εξάγουν, αποτελεί υπενθύμιση ότι είναι ευάλωτες επειδή έχουν πολύ συγκεντρωμένες οικονομικές δραστηριότητες».