Έρευνες που θα αποτελέσουν τη βάση για τις γεωλογικές και σεισμικές προβλέψεις, διεξάγει κοινοπραξία ειδικευμένων εταιρειών, για το σχέδιο κατασκευής δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα στον σταθμό Κρσκο (ΝΕΚ) στη Σλοβενία.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων STA, παρά το γεγονός ότι καμία επίσημη απόφαση δεν υπήρξε σε εθνικό επίπεδο για την κατασκευή δεύτερου αντιδραστήρα, μελέτες στην περιοχή όπου θα μπορούσε να κατασκευαστεί ο δεύτερος αντιδραστήρας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Gen energija, διαχειριστής του μοναδικού πυρηνικού σταθμού στη Σλοβενία (ανήκει στην Gen energija και την κροατική Hrvatska Elektropriveda), διεξάγει έρευνες από το 2007 και ενώ οι συζητήσεις για την πιθανότητα κατασκευής ενός δεύτερου αντιδραστήρα δεν βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας στη χώρα, μόλις πρόσφατα ένα συμβόλαιο αξίας 2,6 εκατ. ευρώ υπεγράφη με μια κοινοπραξία εξειδικευμένων εταιρειών για την διεξαγωγή ερευνών για τις σεισμικές και γεωλογικές προβλέψεις.

Ο πυρηνικός σταθμός Κρσκο, παρέχει περίπου το 1/4 του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Σλοβενία και ενώ, αρχικά, σχεδιαζόταν να κλείσει το 2023, δεν αποκλείεται παράταση της λειτουργίας του.

Από την Gen energija γνωστοποιήθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων STA, ότι η κοινοπραξία που περιλαμβάνει το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Σλοβενίας και την αμερικανική εταιρεία Rizzo Associates ξεκίνησε τις εργασίες (την διεξαγωγή ερευνών) αμέσως μετά την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.

Προς το παρόν, η συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού δεν στηρίζει την κατασκευή ενός δεύτερου αντιδραστήρα, ενώ τονίζει ότι οι αποφάσεις για συγκεκριμένα ενεργειακά έργα θα ληφθούν στο πλαίσιο ενός νέου ενεργειακού σχεδιασμού που βρίσκεται υπό κατάρτιση, προστίθεται στο ίδιο τηλεγράφημα.