Ως μια κοινή παράνομη χωματερή λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας όπως φανερώνουν οι έρευνες των φορέων της Εύβοιας. Δεν γίνεται διαχείριση, δεν υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης και σε λίγο καιρό ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ θα πρέπει να δέχεται τα σκουπίδια όλης της νότιας Εύβοιας Στις 30 Ιουνίου 2011 οι παράνομες χωματερές της Νότιας Εύβοιας, δηλαδή οι χωματερές της Καρύστου, της Κύμης και του Αλιβερίου θα κλείσουν υποχρεωτικά δεδομένου ότι αυτές όπως και οι κλεισμένες από τον Δεκέμβριο χωματερές του Νεοχωρίου (Αυλώνος) και του Ρεουζίου (Στυρέων) συμπεριλαμβάνονται στις χωματερές για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί η Ελλάδα.

 Οι ΧΑΔΑ αυτοί όχι μόνο πρέπει να κλείσουν σε δυόμισι μήνες αλλά παράλληλα πρέπει να εκπονηθούν άμεσα οι μελέτες αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ της Νότιας Εύβοιας που δεν έχουν αποκατασταθεί. Ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας ο οποίος είναι ο πλησιέστερος στην Νότια Εύβοια, θα υποδεχθεί αναγκαστικά τα απορρίμματα της Νότιας Εύβοιας, διαφορετικά πρέπει να μεταφερθούν σε άλλους ΧΥΤΑ.

 Έτσι υπάρχει κίνδυνος μέσα σε μερικούς μήνες ίσως και το καλοκαίρι να κλείσει οριστικά και ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας, αφού δε θα μπορεί να αντέξει τον όγκο όλων αυτών των απορριμμάτων.

Επίσης αναμένεται εντός του Μαΐου η ψήφιση διατάξεων που θα μετακυλύουν τα πρόστιμα τόσο για την παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών για τα στερεά απόβλητα αλλά και για τα υγρά απόβλητα στους υπόχρεους δήμους.

 Δηλαδή κάθε φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει πρόστιμο για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όχι μόνο για την λειτουργία αλλά και για την μη αποκατάσταση των χωματερών τα πρόστιμα αυτά αυτομάτως θα πληρώνονται από τους δήμους.Πηγή: skai.gr