Την τροποποίηση των διατάξεων του προεδρικού διατάγματος που ορίζει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιόνιων Νησιών που συνήλθε το βράδυ της Πέμπτης στη Ζάκυνθο.

    Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα έπειτα από σχετική εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, ο οποίος είχε το προηγούμενο διάστημα σειρά διαβουλεύσεων με τους τοπικούς φορείς.

    Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του περιεχομένου της εισήγησης, υπήρξε το θέμα των ανενεργών αντισταθμιστικών μέτρων για τους θιγόμενους ιδιοκτήτες της περιοχής του Πάρκου, ορισμένοι από τους οποίους δικαιώθηκαν με προσφυγή τους στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Στη συζήτηση διατυπώθηκε η πρόταση να αναλάβει το κόστος της μελέτης τροποποίησης του Π.Δ. η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών, εφόσον το ΥΠΕΚΑ αδυνατεί, όπως ειπώθηκε, αυτή την περίοδο να προτάξει.

    Το θέμα της τροποποίησης διατάξεων του Π.Δ. για το ΕΘΠΖ, το οποίο ιδρύθηκε το 1999, έχει διατυπωθεί ως αίτημα πολλές φορές κατά το παρελθόν στις αρμόδιες πολιτικές ηγεσίες αλλά δεν είχε γίνει αποδεκτό.

    Αντιθέτως, πάντα υπήρχαν υποσχέσεις για επίλυση του προβλήματος των αντισταθμιστικών μέτρων, δίχως, όμως, μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει συγκεκριμένη πρωτοβουλία.