Την ανάπτυξη τουρκικής εξέδρας γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο διεταξε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, που επικαλείται την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», συζητήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και είπε ότι θα επιστρατευθούν όλες οι δυνατότητες έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα τα δικαιώματα στη Μεσόγειο. «Διανύσαμε μία σημαντική απόσταση με το πλοίο σεισμικών ερευνών μας και θα πρέπει να κάνουμε το απαιτούμενο βήμα για την εξέδρα γεωτρήσεων» είπε ο Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος ανέφερε ότι οι ξένες εταιρείες έρευνας πετρελαίου δεν προχωρούν σε εργασίες γεωτρήσεων στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, όπου υπάρχει διαφωνία, τόνισε ότι «στην προκειμένη περίπτωση θα κάνουμε και εμείς, μόνοι μας, αυτό που πρέπει για τον εαυτό μας».

Όπως αναφέρεται η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ θα αυξήσει τη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτώντας την εξέδρα γεωτρήσεων, που φθάνει στο ποσό του 1,5 δισεκ. δολαρίων.

Στόχος είναι να πραγματοποιούνται συμφωνίες για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, ειδικότερα στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, με άλλες χώρες και η ΤΡΑΟ θα καταστεί μία εταιρεία, η οποία θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπως η BP, η Shell και η Chevron.

Την ίδια ώρα ο «υπουργός» εξωτερικών του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, εξέφρασε την ελπίδα ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, να «εμπνεύσει» την ελληνοκυπριακή πλευρά προς μια λύση του Κυπριακού.