Κανονικά θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση τριών περιοχών της δυτικής Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ('Αρτα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος).

Οι πληροφορίες αυτές προέκυψαν από συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τη διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Ωστόσο, είναι πιθανό να επανεξεταστούν οι όροι του διαγωνισμού για την παραχώρηση 20 θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Οι προσφορές για τις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας κατατίθενται την ερχόμενη Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου ενώ για τις 20 θαλάσσιες περιοχές η αντίστοιχη προθεσμία, που είναι πιθανό να παραταθεί, εκπνέει στις 14 Μαίου.

Λαφαζάνης: Στηρίζουμε τον TAP - Περιμένουμε για ΔΕΣΦΑ

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να βελτιώσει τα οφέλη από τη διέλευση του αγωγού TAP, όπως τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ για το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ σημειωσε ότι θα περιμένει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μετά τη συνάντηση με τον πρέσβη του Αζερμπαιτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «είχαμε επιφυλάξεις για τους όρους διέλευσης του ΤΑΡ όσον αφορά τα ελληνικά συμφέροντα. Πάντα τονίζαμε ότι θέλουμε να περάσει από την Ελλάδα. Στηρίζουμε τον ΤΑΡ και τη διέλευσή του από την Ελλάδα, είναι προς όφελος της χώρας και της περιοχής καθώς βοηθά στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να βελτιώσει τα οφέλη του ΤΑΡ για τη χώρα και βέβαια για το Αζερμπαιτζάν. Θα υπάρξει συζήτηση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Σε ό,τι αφορά το ΔΕΣΦΑ ο υπουργός τόνισε ότι η διαδικασία «παρά την αντίθεσή μας» έχει προχωρήσει και βρίσκεται σε τελικό στάδιο. «Έχουν εκφραστεί ερωτηματικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το θέμα εξετάζεται. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Επιτροπής για να καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.