Επί τάπητος τέθηκε η πορεία υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία.

Σε συνάντηση του επικεφαλούς του ρωσικού κολοσσού Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ συζητήθηκε το σχέδιο του αγωγού. 

Οι δύο άνδρες πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τη σχεδιαζόμενη διαδρομή στο χερσαίο τμήμα του αγωγού, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti .

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Gazprom, οι δύο πλευρές προσδιόρισαν τα θεμελιώδη κομβικά σημεία διέλευσης του αγωγού και μια σειρά από τεχνικά θέματα, που σχετίζονται με τη διαδρομή στο έδαφος της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο όγκος του ρωσικού αερίου, που θα είναι «παραδοτέο» στα σύνορα με την Ελλάδα θα φθάσει τα 47 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ στο παρελθόν είχε αναφερθεί ότι ο αγωγός θα μεταφέρει μέσω της Μαύρης Θάλασσας 63 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, εκ των οποίων τα 13 αντιστοιχούν στην κατανάλωση εντός Τουρκίας, ενώ τα υπόλοιπα θα προωθούνται στον κόμβο φυσικού αερίου στα σύνορα με την Ελλάδα για τους καταναλωτές ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με την Gazprom, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει υποδομές στο έδαφος της ΕΕ, κατά τη σχεδίαση ελήφθη υπ' όψη η αυξημένη κατανάλωση στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, γι' αυτό και στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας θα φθάνουν τα 47 δισ. κυβικά ετησίως.

Όπως προκύπτει από τη συνάντηση των δύο πλευρών, ο υποθαλάσσιος αγωγός θα «βγαίνει» στη στεριά στον οικισμό Kαγιάκεϊ, σημείο παροχής του αερίου για τους Τούρκους καταναλωτές θα είναι το Λιουλέ-Μπουργκάς, ενώ ο συνοριακός κόμβος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει προσδιοριστεί να κατασκευαστεί στο σημείο Έψιλα.