Δραστική μείωση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Δούναβη παρατηρείται κοντά στην πόλη Ρούσε, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας. Σε πέντε τμήματα του ποταμού η κατάσταση είναι κρίσιμη όσον αφορά τη ναυσιπλοϊα, δήλωσε ο διευθυντής της Εκτελεστικής Υπηρεσίας Μελέτης και Προστασίας του ποταμού Δούναβη, Γκεόργκι Γκεοργκίεφ.

Η στάθμη των υδάτων του ποταμού κοντά στην πόλη Ρούσε έφθασε τα 1,89 εκατοστά από την επιφάνεια της θάλασσας και αναμένεται να μειωθεί κατά 20 εκ. τις επόμενες δύο μέρες.

Οι πλοιοκτήτες έχουν ενημερωθεί για τα πέντε επικίνδυνα τμήματα, τα τρία από τα οποία είναι στα νησιά Μπέλενε και Μπατίν.

Ο κ. Γκεοργκίεφ δήλωσε ότι το ερευνητικό πλοίο «Βιτ» κατευθύνεται στην περιοχή μεταξύ Ρούσε και Μπέλενε για να ελέγξει το βάθος και τις περιοχές στις οποίες είναι αναγκαία η τοποθέτηση προειδοποιητικών σημάτων.

 Η μείωση της στάθμης των υδάτων οφείλεται στην παρατεταμένη ξηρασία. Το 2003, η στάθμη των υδάτων παρέμεινε χαμηλή όλη την περίοδο του καλοκαιριού και η ίδια κατάσταση μπορεί να επαναληφθεί και φέτος, είπε ο κ. Γκεοργκίεφ.