Στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό ατόπημα της ιστορίας της κινδυνεύει να υποπέσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς το Γκραντ Κάνιον, αυτό το παγκόσμιο μνημείο φυσικού κάλλους, βρίσκεται ένα βήμα πριν βιώσει την εγκατάσταση ορυχείων ουρανίου! Από τον περασμένο μήνα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας της Αριζόνα έχουν εγκρίνει τις προκαταρκτικές άδειες για τρία νέα ορυχεία ουρανίου.
 
Η περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα δεχθεί το Γκραντ Κάνιον, σε περίπτωση υλοποίησης των σχεδίων για τα ορυχεία, είναι ανυπολόγιστη.
 
Η εξόρυξη ουρανίου έχει προβλεφθεί σε ένα από τα σημεία σπάνιας φυσικής ομορφιάς του εντυπωσιακού φαραγγιού: στη βόρεια πλευρά του, όπου βρίσκονται οι εντυπωσιακοί καταρράκτες Χαβάσου.

Πρόκειται για την πατρίδα μιας από τις ελάχιστες φυλές αυτοχθόνων Αμερικανών που έχουν απομείνει στις σημερινές ΗΠΑ, των Χαβασουπάι, αλλά και ένα σημείο που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο.
 
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι, εφόσον εγκριθούν οι τελικές άδειες για τα ορυχεία, το ουράνιο πρόκειται να επιμολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα που σχηματίζει τον καταρράκτη, διώχνοντας την ινδιάνικη φυλή από τη γη της, καθώς το νερό της λίμνης Χαβάσου και των γύρω πηγών καλύπτει τις ανάγκες των Χαβασουπάι.
 
Παράλληλα, πολλοί φοβούνται ότι οι εξορύξεις θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή για ορισμένα από τα απειλούμενα είδη που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτήν την πλευρά του Γκραντ Κάνιον.
 
Πέραν από τον αμίμητο γεωλογικό του σχηματισμό, το Γκραντ Κάνιον αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους των ΗΠΑ, φιλοξενώντας πάνω από 1.000 είδη φυτών, 76 είδη θηλαστικών, 299 είδη πουλιών και 41 είδη ερπετών και αμφιβίων. Από αυτά, συνολικά 17 είδη της τοπικής πανίδας απειλούνται ευθέως με εξαφάνιση.

Κοιτάσματα

Η είδηση της έγκρισης των προκαταρκτικών αδειών εξόρυξης ουρανίου στα τέλη του Μαρτίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και των απλών Αμερικανών πολιτών.
 
Οπως φαίνεται, όμως, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να δυσκολευτεί ιδιαίτερα για να σταματήσει την εγκατάσταση των ορυχείων.
 
Ο λόγος είναι μια νομική πράξη του 19ου αιώνα, η οποία επιτρέπει σε ιδιώτες να εγείρουν αξιώσεις πάνω σε δημόσιες εκτάσεις γης, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα υψηλά επίπεδα ορυκτού πλούτου.
 
Στην περίπτωση του Γκραντ Κάνιον, ο ορυκτός πλούτος και συγκεκριμένα τα κοιτάσματα ουρανίου είναι κάτι παραπάνω από δεδομένα.

Η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει πως στην περιοχή του φαραγγιού υπάρχουν ποσότητες ουρανίου, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 3 δισ. δολάρια.
 
Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της τιμής του ορυκτού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας έχει κορυφώσει την αναζήτηση για νέες περιοχές όπου θα μπορέσουν να εγκατασταθούν ορυχεία.

Τα οικονομικά οφέλη της εξόρυξης ουρανίου είναι δεδομένα, το ίδιο όμως ισχύει και για την περιβαλλοντική καταστροφή που επιφέρει το «πυρηνικό» ορυκτό.

«Η εκμετάλλευση κοιτασμάτων ουρανίου στην περιοχή του Γκραντ Κάνιον πρόκειται να επηρεάσει άμεσα τους υδροφόρους ορίζοντες της περιοχής.
 
Οι επιπτώσεις θα είναι σαρωτικές για τους ανθρώπους, αλλά και για τα υπόλοιπα είδη ζωής που διαβιούν εκεί. Τέτοιου είδους εξόρυξη σε μια τέτοια περιοχή, είναι απλώς παράλογη», δηλώνει ο Ντέιβιντ Κρίκερ, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα. Ο καθηγητής δεν είναι ο μόνος που αντιδρά.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις ετοιμάζονται να προσβάλουν νομικά τις τρεις προκαταρκτικές άδειες που εκδόθηκαν για τα ορυχεία. «Παίζουν ρώσικη ρουλέτα με το περιβάλλον του Γκραντ Κάνιον.

Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Τέιλορ ΜακΚίνον, εκπρόσωπος του Κέντρου Βιοποικιλότητας από την κομητεία Σιέρα στην Καλιφόρνια.
 
Οι νομικές ενστάσεις αφορούν παρατυπίες που έχουν εντοπιστεί στην έκδοση αδειών από την αρμόδια Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Ελέγχων της Αριζόνα.

Οι τελευταίοι των «ανθρώπων του γαλανού νερού»

Στη διάλεκτο των Ινδιάνων της Αριζόνα, χαβάσου σημαίνει «γαλανό νερό» και οι Χαβασουπάι είναι οι άνθρωποί του.
 
Η πάλαι ποτέ ακμάζουσα κοινότητα της κεντροδυτικής Αμερικής αριθμεί σήμερα συνολικά 639 άτομα, τα οποία διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και βγάζουν τα προς το ζην δίνοντας παραστάσεις για τους τουρίστες.

Μετά την έκδοση αδειών εξόρυξης ουρανίου, οι Χαβασουπάι προχώρησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, εκφράζοντας την ανησυχία για οριστικό ξεριζωμό από τη γη των προγόνων τους. Ο φόβος τους είναι δικαιολογημένος.
 
Το 1969 σταμάτησε να λειτουργεί το τελευταίο ορυχείο ουρανίου στην περιοχή του Γκραντ Κάνιον. Ακόμη και σήμερα, στους υδροφόρους ορίζοντες της συγκεκριμένης περιοχής, τα επίπεδα ουρανίου είναι δέκα φορές μεγαλύτερα του επιτρεπόμενου...Πηγή: real.gr