«Η ιδέα (πρόταση) της βουλγαρικής κυβέρνησης για την κατασκευή ενός κόμβου φυσικού αερίου στην βουλγαρική επικράτεια προφανώς “έφτασε” στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως η Βουλγαρία περιμένει τη γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων της» δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα.

Σε τηλεγράφημά του, το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA αναφέρει: «μιλώντας στη Βουδαπέστη, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε, όπως αναφέρει το Euractive, ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να καταστεί μέρος του έργου πάλι. Όμως εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα για επιστροφή στο αρχικό έργο του αγωγού φυσικού αερίου “South Stream’».

Το αέριο θα φθάσει στο ευρωπαϊκό «κομμάτι» της Τουρκίας μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού και από εκεί «θα διοχετευθεί άμεσα στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και θα φθάσει στη Βουλγαρία μέσω της Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα.

Στην ερώτηση γιατί η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη βουλγαρική ιδέα (πρόταση), η κ. Πέτκοβα σημείωσε ότι υπήρξαν τέτοιες ενδείξεις. «Ο Ρώσος πρόεδρος, προφανώς, είναι εξοικειωμένος με την βουλγαρική πρόταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πέτκοβα.

Σχολιάζοντας την ευκαιρία για τη Βουλγαρία να ανανεώσει ορισμένες δραστηριότητες του έργου του αγωγού South Stream, η κ. Πέτκοβα ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία παράβασης κατά της Βουλγαρίας στις 2 Ιουνίου 2014 και δεν υπάρχει κανένας τρόπος, με τον οποίο θα μπορούσε η Βουλγαρία να αναλάβει κάποιες νέες δράσεις, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.