Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει πλέον ισχυρότερο ρόλο και θα ασκεί προληπτικό έλεγχο στις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγουν κράτη – μέλη της ΕΕ με τρίτες χώρες σε ενεργειακά ζητήματα. Αυτό είναι, από στρατηγικής άποψης, το σημαντικότερο σημείο του νέου Κανονισμού για την Ενεργειακή Ένωση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Η πρόβλεψη αυτή, η οποία ξεκάθαρα φωτογραφίζει τη Ρωσία αλλά την ίδια στιγμή συνιστά και προειδοποίηση για όσα κράτη – μέλη σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε συνεργασία με τρίτες χώρες (όπως πχ η Ελλάδα με το Αζερμπαϊτζάν), σημαίνει ότι η Κομισιόν θα μπορεί να παρεμβαίνει σε πολύ αρχικό στάδιο και να επιβάλει συγκεκριμένες ρήτρες.

Αν αυτή η πρόθεση συνδυαστεί με τα σχέδια της Κομισιόν και ιδιαίτερα της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού να προχωρήσει δυναμικά σε δικαστική διαμάχη με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom. Ο λόγος είναι οι καταγγελίες ότι η Gazprom υπερτιμολογεί συστηματικά το φυσικό αέριο που πουλά σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ήδη, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού ασχολείται δύο χρόνια με την εν λόγω υπόθεση, συγκεντρώνοντας στοιχεία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής με αρμοδιότητα την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς, η Κομισιόν θα ζητά από τις εθνικές κυβερνήσεις πληροφορίες για θέματα τιμών, ποσοτήτων και άλλων συνθηκών υπό τις οποίες θα συνάπτονται συμφωνίες. 

Είναι σαφές ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να προλαμβάνουν μία κατάσταση πριν βγει εκτός ελέγχου, όπως είχε συμβεί με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream, όταν χρειάστηκε να ασκηθούν εκ των υστέρων πιέσεις σε χώρες όπως η Βουλγαρία προκειμένου να εγκαταλείψει τη συμμετοχή της στο σχέδιο κατασκευής, λόγω παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας.   

Όπως σημείωσε ο Μάρος Σέφκοβιτς, η γεωπολιτική κατάσταση έχει πλέον μεταβληθεί σημαντικά και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι νέες συνθήκες. Τόσο η κρίση στην Ουκρανία όσο και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθιστούν τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ μείζονα προτεραιότητα. Άλλωστε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Κομισιόν ρίχνει όλο το βάρος της στην υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ καθώς και στη διασφάλιση φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν.