Η προστατευόμενη περιοχή του δάσους της Στροφυλιάς στην δυτική Αχαΐα πιέζεται από την κλιματική αλλαγή, ενώ είναι ευάλωτη στον κίνδυνο πυρκαγιάς, τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης εργασίας, που διοργανώθηκε στο κέντρο ενημέρωσης της περιοχής.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, «η Στροφυλιά είναι ευάλωτη στον κίνδυνο της πυρκαγιάς, αφού μειώνονται οι βροχοπτώσεις, άρα μειώνεται και η υγρασία στο δάσος», ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει και μεγάλη συγκέντρωση βιομάζας. Επίσης, ο Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε ότι η Στροφυλιά δεν πιέζεται μόνο από την κλιματική αλλαγή, αλλά και «από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τόσο των κατοίκων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, όσο και από το μεγάλο αριθμό επισκεπτών και τουριστών που έρχονται για αναψυχή και το καλοκαίρι για μπάνια.»

    Όπως επεσήμανε σε αυτό το σημείο ο Περιφερειάρχης, «απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους και τις προκλήσεις, οφείλουμε να έχουμε τις κατάλληλες απαντήσεις».

    Στους πρώτους στόχους που έχουν τεθεί για την προστασία της περιοχής είναι η ανάπτυξη μιας περιφερειακής στρατηγικής που θα μειώνει τους κινδύνους πυρκαγιάς μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και η δημιουργία ενός πλάνου διαχείρισης με συγκεκριμένες δράσεις και με ένα μηχανισμό που θα επιβλέπει την ήπια εφαρμογή αυτού του πλάνου. Όπως υπογράμμισε ο Απόστολος Κατσιφάρας «χρειαζόμαστε ένα σύνολο προτάσεων που θα ενσωματώσουν τις καλές εμπειρίες και πρακτικές στις περιβαλλοντικές και αγροτικές πολιτικές μας.»

    Τέλος ας σημειωθεί ότι το εθνικό πάρκο Στροφυλιάς - Κοτυχίου περιλαμβάνει δύο περιοχές του δικτύου NATURA με συνολική έκταση που ξεπερνά τις 35.000 στρέμματα, ενώ οι λιμνοθάλασσες της περιοχής είναι υγρότοποι που καλύπτονται από τη συνθήκη RAMSAR και ταυτόχρονα αποτελούν ζώνες ειδικής προστασίας για τα πουλιά.