Υπερασπίστηκε την απόφαση του OPEC να μην μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, ενώ παράλληλα έκανε σαφές ότι αυτή η πολιτική θα εξακολουθήσει, εκτός κι αν μειωθεί η ζήτηση.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent βρίσκεται εδώ και ένα εξάμηνο, λόγω υπερπροσφοράς, σε ελεύθερη πτώση.

Ξεκινώντας από τα 115$ το βαρέλι τον Ιούνιο έφτασε σε χαμηλό εξαετίας στις 13 Ιανουαρίου με 45$ το βαρέλι. Η τιμή του σήμερα είναι λίγο πάνω από 60$.

Ο Naimi δήλωσε ότι η κριτική στη Σαουδική Αραβία για την πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι άδικη. Δεν είναι ο ρόλος της χώρας, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, να «επιδοτεί» παραγωγούς με ακριβότερο κόστος. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι η αγορά θα ισορροπήσει κι ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν, καθώς η παγκόσμια οικονομία δείχνει πιο εύρωστη.

Αναφερόμενος τέλος στην απόφαση του OPEC το Νοέμβριο να μην μειώσει την παραγωγή, προκειμένου να κρατήσει το μερίδιο αγοράς που κατείχε έναντι παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου, είπε: «Τον Νοέμβριο ο OPEC έλαβε μια ιστορική απόφαση και δεν επενέβη στην αγορά. Νομίζω ότι η ιστορία θα δείξει ότι αυτός ήταν ο σωστός δρόμος για το μέλλον».