Ευάλωτη στον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι η προστατευόμενη περιοχή του δάσους της Στροφυλιάς στην δυτική Αχαΐα, καθώς πιέζεται και από την κλιματική αλλαγή, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης εργασίας, που διοργανώθηκε στο κέντρο ενημέρωσης της περιοχής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, «η Στροφυλιά είναι ευάλωτη στον κίνδυνο της πυρκαγιάς, αφού μειώνονται οι βροχοπτώσεις, άρα μειώνεται και η υγρασία στο δάσος», ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει και μεγάλη συγκέντρωση βιομάζας. Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε ότι η Στροφυλιά πιέζεται και «από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τόσο των κατοίκων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, όσο και από το μεγάλο αριθμό επισκεπτών και τουριστών που έρχονται για αναψυχή και το καλοκαίρι για μπάνια».

Στους πρώτους στόχους που έχουν τεθεί για την προστασία της περιοχής είναι η ανάπτυξη μιας περιφερειακής στρατηγικής που θα μειώνει τους κινδύνους πυρκαγιάς μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και η δημιουργία ενός πλάνου διαχείρισης με συγκεκριμένες δράσεις και με ένα μηχανισμό που θα επιβλέπει την ήπια εφαρμογή αυτού του πλάνου.

Τέλος ας σημειωθεί ότι το εθνικό πάρκο Στροφυλιάς - Κοτυχίου περιλαμβάνει δύο περιοχές του δικτύου NATURA με συνολική έκταση που ξεπερνά τις 35.000 στρέμματα, ενώ οι λιμνοθάλασσες της περιοχής είναι υγρότοποι που καλύπτονται από τη συνθήκη RAMSAR και ταυτόχρονα αποτελούν ζώνες ειδικής προστασίας για τα πουλιά.
Πηγή: newsbomb.gr