Ως «μη νόμιμη» σύμφωνα με την υπ’ αριθμό έκθεση 144/Α/2011 του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κρίνεται η κατασκευή του υπογείου πάρκινγκ στο πάρκο των οδών Κύπρου και Πατησίων στην Κυψέλη, όπου πριν από δύο χρόνια οι μπουλντόζες του Δήμου Αθηναίων είχαν ξεριζώσει τα περισσότερα δέντρα με σκοπό να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του χώρου στάθμευσης. Το πολύπαθο πάρκο, των 3 περίπου στρεμμάτων, που σύμφωνα με το πόρισμα είναι χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, ο οποίος μάλιστα είναι ένας από τους τελευταίους σε μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, είχε μετατραπεί τον χειμώνα του 2009 σε «πεδίο μάχης» μεταξύ των κατοίκων και του δήμου.

Αν και τότε ο δήμος υπερασπιζόταν την νομιμότητα της όλης διαδικασίας και της κοπής των πεύκων, σήμερα σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών φαίνεται πως στο σημείο αυτό δεν ήταν δυνατόν να κατασκευαστεί πάρκινγκ ακόμη και υπόγειο καθώς «... από τη στιγμή που σημαντικό τμήμα του επίμαχου οικοπέδου χαρακτηρίστηκε ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου με την Απόφαση 830/04-05-1989 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων περί τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλεως Αθηνών στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κύπρου, και στη συνέχεια συντάχθηκε και κυρώθηκε η με αρ. 9/93 πράξη αναλογισμού αποζημιώσεως λόγω ρυμοτομίας ιδιοκτησιών λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρήση του χώρου ήταν κοινόχρηστη πλατεία ή άλσος, δεν ήταν δυνατή η μεταβολή χρήσης και αλλαγή προορισμού της εν λόγω έκτασης...».

Παράλληλα και όπως αναφέρεται στο πόρισμα η Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, με το έγγραφό της οικ.673/10-05-2007, είχε ενημερώσει έγκαιρα το Δήμο Αθηναίων ότι «είναι ανεπίτρεπτος η μεταβολή χρήσης και αλλαγής προορισμού» του εν λόγω κοινόχρηστου χώρου.


Παράνομη κοπή δέντρων

Ταυτόχρονα στο πόρισμα επισημαίνεται πως όχι μόνο η κατασκευή του παρκινγκ ήταν παράνομη αλλά ακόμη και η έγκριση για την κοπή των δέντρων δόθηκε από αναρμόδια υπηρεσία. «...ο συγκεκριμένος χώρος είχε υπαχθεί στην ιδιαίτερη προστασία που προβλέπεται για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, οπότε αρμόδια Υπηρεσία για τη χορήγηση άδειας κοπής δέντρων στην εν λόγω έκταση ήταν η Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής και όχι η πρωτοβάθμια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Έλεγχου, η οποία αναρμοδίως έδωσε (με το υπ’ αρ. 5/22-01-09 πρακτικό της) την έγκριση για κοπή δασικών δέντρων, με συνέπεια την παράνομη έκδοση της οικοδομικής άδειας 91/93».

Εκτός από το θέμα της μεταβολής χρήσης του χώρου και της κοπής των δέντρων σύμφωνα με το πόρισμα «η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έγκριση της κοπής δέντρων στο εν λόγω οικόπεδο, αναδεικνύει το σοβαρό ζήτημα της σύγχυσης ως προς την άσκηση αρμοδιοτήτων από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και ταυτόχρονα θέτει σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών αυτών αλλά και των εμπλεκομένων Υπηρεσιών του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΚΑ)».

Άθλια η εικόνα του πάρκου

Παρά τις πολλές προσπάθειες των κατοίκων για την αναβίωση του πάρκου η σημερινή εικόνα του είναι αποκαρδιωτική καθώς ο χώρος είναι γεμάτος με κάθε είδους σκουπίδια, τα παγκάκια είναι διαλυμένα, η δυσοσμία πολύ έντονη ενώ τα δέντρα που φύτεψαν οι ίδιοι οι κάτοικοι προσπαθούν χωρίς την απαραίτητη φροντίδα να επιβιώσουν. Το εμπόριο ναρκωτικών που ανθεί μέσα στο πάρκο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, είναι ένας επιπλέον και βασικός λόγος που ο μικρός αλλά σημαντικός αυτός κοινόχρηστος χώρος έχει απαξιωθεί από τους περιοίκους. Αν και ανα περιόδους γίνονται προσπάθειες από τους ίδιους τους κατοίκους για την συντήρησή του, ωστόσο αυτές δεν είναι αρκετές. «Πριν από τα γεγονότα του 2009, οι κάτοικοι το επισκέπτονταν.

Σήμερα βρίσκεται σε τόσο άθλια κατάσταση που κανείς δεν θέλει να το επισκεφτεί. Η απαξίωση και η εγκατάλειψη του πάρκου από την πλευρά του δήμου είναι σκόπιμη. Αν και όλες οι διαδικασίες παραμένουν παγωμένες γιατί έχουν γίνει προσφυγές από τους κατοίκους, στην ουσία ο δήμος θέλει να φέρει σε τέτοιο σημείο τον κόσμο ώστε να πει “τσιμέντο να γίνει”», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βέρα Καραγιάννη, από την Επιτροπή Κατοίκων για την Σωτηρία του πάρκου Κύπρου και Πατησιών. «Οι υπηρεσίες του δήμου έχουν χαθεί από προσώπου γης. Πριν λίγες μέρες ήρθαν ορισμένα άτομα αυτοβούλως και καθάρισαν τον χώρο που ήταν γεμάτος μπάζα και σκουπίδια. Έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση κανείς δεν μπορεί να επισκεφτεί το πάρκο και να νιώθει ασφαλής», συμπληρώνει η κ. Βάσια κάτοικος της περιοχής.


Πηγή: real.gr