Αλλαγές στον τρόπο κατανομής του λιγνιτικού τέλους της ΔΕΗ προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, ύστερα από τις μεταβολές που επέφερε στην αυτοδιοίκηση ο Καλλικράτης αλλά και με στόχο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και ισορροπία στην κατανομή του πόρου και να διασφαλιστεί η αρχή της ανταποδοτικότητας.
Το λιγνιτικό τέλος αποδίδεται από τη ΔΕΗ στις περιοχές όπου υπάρχει δραστηριότητα εξόρυξης λιγνίτη και παραγωγή ενέργειας από εργοστάσια της επιχείρησης, δηλαδή στην Αρκαδία (Μεγαλόπολη), την Κοζάνη και τη Φλώρινα, ως αντιστάθμιση για τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που υφίστανται οι περιοχές αυτές.

Εν το μεταξύ, την αποδέσμευση από τη διαδικασία οριστικοποίησης του νέου Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ), γνωστού ως τοπικού πόρου ανάπτυξης, των υπολοίπων ποσών του πόρου για το 2011 ζήτησαν ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας  Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων

Όπως δήλωσε ο κ. Σόκουτης, κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή των συμβασιοποιημένων έργων για τα οποία υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης. Ο πόρος αυτός δίνεται από την πολιτεία στους νομούς που «φιλοξενούν» τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, για την υλοποίηση έργων ανάπτυξης.

«Ο κ. Μανιάτης τοποθετήθηκε θετικά και έδωσε εντολή σε υπηρεσιακούς παράγοντες να κινηθούν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση του ποσού για το 2011, αφού ερευνηθεί ότι δεν υπάρχουν νομικά ή θεσμικά προβλήματα όσον αφορά στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης.

Στη συνέχεια, με τον κ. Μανιάτη συναντήθηκε σύσσωμο το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, που συγκροτήθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή των Δήμων Αμυνταίου, Μεγαλόπολης, Εορδαίας, Κοζάνης και Φλώρινας. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δικτύου, δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, έθεσαν στον κ. Μανιάτη το ζήτημα του λιγνιτικού τέλους, γνωστού και ως λιγνιτόσημου, το οποίο πληρώνουν οι ιδιώτες και ζήτησε την πληρωμή του και από τη ΔΕΗ δεδομένου ότι η επιχείρηση έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο από το 1993. «Τις επόμενες μέρες θα στείλουμε στο υπουργείο τις προτάσεις μας γραπτώς, μαζί με όλα τα στοιχεία που μας έχουν ζητηθεί, προκειμένου να ενισχύσουμε το αίτημά μας» είπε ο κ. Ιωσηφίδης.