Πεντακόσιοι τόνοι διαλυμένων πλαστικών βρίσκονται στην επιφάνεια της Μεσογείου. 250 δισεκατομμύρια μικροσωματίδια πλαστικού επιπλέουν στα νερά της απειλώντας κάθε μορφή ζωής. Αυτή είναι η εικόνα που αντίκρισαν Γάλλοι και Βέλγοι επιστήμονες εξετάζοντας δείγματα νερού. Στη Γαλλία θα ξεκινήσει σύντομα πιλοτική εφαρμογή προγράμματος συλλογής των επιπλέοντων απορριμμάτων από αλιευτικά σκάφη, με τη βοήθεια ειδικού μηχανισμού. Παράλληλα, προωθείται η θεσμοθέτηση μέτρων για την γενικευμένη απαγόρευση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ανακοίνωσε πρόσφατα η επίτροπος Αλίειας Μαρία Δαμάνακη.
 
Στην Ελλάδα πραγματοποιείται πανελλαδική εκστρατεία εθελοντών για τον καθαρισμό ακτών και φυσικών περιοχών για 16 συνεχή χρονιά από το Δίκτυο Μεσόγειος sos σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

 Η εκστρατεία έχει σύνθημα «το μόνο είδος που δεν πρέπει να ζει σε θάλασσες και ακτές είναι τα σκουπίδια!» και ξεκινά με τον καθαρισμό της παραλίας του Σχινιά την Κυριακή 8 Μαϊου.