Τη δραματική περιβαλλοντική μόλυνση της ευρύτερης περιοχής του Γαζίου στο Ηράκλειο, ως συνέπεια της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της μελέτης που εκπόνησε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τη μελέτη είχε ζητήσει η δημοτική αρχή Γαζίου το 2004 και σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, η περιοχή έχει επιβαρυνθεί -λόγω της λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού- από δύο βαρέα μέταλλα, το νικέλιο και το βανάδιο.

Τα μέταλλα αυτά, σύμφωνα με δεύτερη επιστημονική έκθεση, έχουν οδυνηρές βιολογικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού ενοχοποιούνται για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, νεφροτοξικότητα και καρκινογόνο δράση, ανάλογα με τον βαθμό έκθεσης του πληθυσμού. Επίσης ευθύνονται για μειωμένη ανάπτυξη και αύξηση χοληστερίνης και λιπιδίων.

19 φορές πάνω

Σε μια περιοχή εντοπίστηκε ότι η τιμή του βαναδίου ήταν 19 φορές υψηλότερη από την τιμή βάσης, πράγμα που υποδηλώνει σημαντικότατη επιβάρυνση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος.

Αντίστοιχα διαπιστώθηκε ότι οι συγκεντρώσεις του νικελίου σε μία από τις περιοχές που ερευνήθηκαν ήταν περίπου 8 φορές μεγαλύτερες από τον μέσο όρο. Ερωτήματα προκύπτουν βεβαίως και για τη μη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες μιας περιοχής με έντονα προβλήματα λόγω ακριβώς της παρουσίας των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ αλλά και της λειτουργίας της χωματερής στους Πέρα Γαλήνους.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Γαζίου, Γιώργο Μαρκογιαννάκη, τα στοιχεία της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και καταδίκασε τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να βελτιώσει τα καύσιμα που χρησιμοποιεί στο εργοστάσιο των Λινοπεραμάτων και παράλληλα να εγκαταστήσει σταθμούς μέτρησης ελέγχου των εκπεμπόμενων ρύπων.

Ο σημερινός δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για το όλο θέμα και όπως τονίζει, είναι πρώτιστο μέλημά του η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, διαβεβαιώνει ότι σήμερα η λειτουργία του ατμοηλεκτρικού σταθμού έχει βελτιωθεί μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν και ουσιαστικά δεν τεκμηριώνονται η ανησυχία και οι προβληματισμοί που διατυπώνονται μέσω της μελέτης.
 Πηγή: enet.gr

TAGS