Την επέκταση, πέραν του 2020, των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ανανεώσιμη ενέργεια επιδιώκει η Επίτροπος, αρμόδια για τη Δράση για το Κλίμα Κόνι Χέδεγκορ, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα, την Πέμπτη. Η Επίτροπος θα συναντηθεί με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Ιωάννη Διαμαντίδη και θα έχει ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους εξειδικευμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και φορέων που ασχολούνται με θέματα κλιματικής αλλαγής. Το απόγευμα της ίδια μέρας θα απευθύνει ομιλία προς τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων με θέμα «Μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050: Οδικός Χάρτης» και στη συνέχεια θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Η Κόνι Χέδεγκορ έγειρε για πρώτη φορά το θέμα της επέκτασης των δεσμευτικών στόχων της ΕΕ πέραν του 2020, όταν λήξει η ισχύουσα σήμερα δέσμευση, να παράγεται δηλαδή το 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», στις αρχές Μαΐου. Η συνέντευξη δόθηκε σε μια συγκυρία έντονων επαφών της βιομηχανίας φυσικού αερίου με υψηλόβαθμα στελέχη τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο να προωθήσουν το φυσικό αέριο ως μια φθηνότερη «πράσινη» εναλλακτική λύση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Χωρίς να προσδιορίσει τους επιδιωκόμενους για το 2030 στόχους της ΕΕ, η Επίτροπος είχε τονίσει ότι «πρέπει να αποφύγουμε να αυτοπαγιδευθούμε στα ορυκτά καύσιμα. Πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε έναν στόχο ανανεώσιμης ενέργειας για το 2030. Είναι ανάγκη να έχουμε φιλόδοξους στόχους. Η ανανεώσιμη ενέργεια δεν πρόκειται να πάψει να αναπτύσσεται το 2020».

Η συζήτηση αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τη χθεσινή έγκριση της πρώτης εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης του ΟΗΕ για τις προοπτικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παγκοσμίως, από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των 194 κρατών-μελών του Οργανισμού. Το πλέον αισιόδοξο σενάριο της έκθεσης κάνει λόγο για το ότι, ως τα μέσα του 21ου αιώνα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενδέχεται να έχουν μερίδιο 77% στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας, αν υποστηριχθούν από τις κυβερνητικές πολιτικές που απαιτούνται για την προώθηση της «πράσινης» ενέργειας.

Επιπλέον, τον περασμένο Μάρτιο, η Κόνι Χέδεγκορ είχε υποστηρίξει ότι οι ισχύοντες, σήμερα, στόχοι της ΕΕ όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, μπορούν, με μικρό κόστος, να φέρουν την Ένωση σε θέση να επιτύχει μείωση 25% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αντί για 20% που ισχύει σήμερα.

Ισχυρίστηκε ότι αυτή η προοπτική είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη ενός σχεδιαζόμενου στόχου μείωσης κατά τουλάχιστον 80%, το 2050. Η επίσκεψη της στην Ελλάδα ίσως να μην είναι άμοιρη του γεγονότος ότι η Ελληνίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη είχε υπογράψει, στις 14 Μαρτίου, επιστολή, μαζί με έξι Ευρωπαίους ομολόγους της, στην οποία ζητούσαν μείωση 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020. Οι συνυπογράφοντες υπουργοί επεσήμαιναν ότι «ο Οδικός Χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθιστά σαφές ότι η παρούσα δέσμευσή μας για μείωση 20% δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσουμε τον τελικό μας στόχο του 2050, επισημαίνοντας ότι ήδη διαθέτουμε τα εργαλεία και τις πολιτικές για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% στο εσωτερικό μας».

Οι περιφερειακές δράσεις για το κλίμα καθίστανται ολοένα και πιο απαραίτητες, καθώς η γενική εκτίμηση για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, τον Δεκέμβριο, στο Ντέρμπαν, στη Νότια Αφρική, είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για την επίτευξη νομικά δεσμευτικής παγκόσμιας συμφωνίας. Μετά από τις εργασίες της συνάντησης του Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών για την Ενέργεια και το Κλίμα, στα τέλη Απριλίου, στις Βρυξέλλες, η Κόνι Χέδεγκορ είχε πει ότι «τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει γενική αναγνώριση της αναγκαιότητας για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία. Τα άσχημα νέα είναι ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί στο Ντέρμπαν νομικά δεσμευτική συμφωνία».