Την ανησυχία ότι το πρόβλημα των κουνουπιών θα είναι φέτος ακόμη εντονότερο σε σχέση με πέρσι λόγω της αλλαγής του καιρού και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, εξέφρασε ο Γιώργος Πασχαλίδης, από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, «δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι ψεκασμοί και δεδομένου ότι πέρσι υπήρξαν 37 νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, θα είμαστε ασυγχώρητοι αν ανεχτούμε φέτος μεγάλες καθυστερήσεις».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στο ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, επισήμανε ότι για να έχουν αποτέλεσμα οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνουν σε χρονικό διάστημα που ο καιρός θα είναι καλός, διαφορετικά δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

 Την ανάγκη αναζήτησης μη χημικών λύσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης γνωστοποίησε ότι οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, διευκρίνισε ότι υπήρξε εμπλοκή για το θέμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αιτία της εμπλοκής αυτής ήταν ο τερματισμός λειτουργίας του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών στις Σέρρες και η αδυναμία σύναψης από την πλευρά του της σχετικής προγραμματικής σύμβασης. Κατόπιν αυτού, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να εγκρίνει τη σύναψη της συγκεκριμένης σύμβασης από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών ώστε να υπάρξει απεμπλοκή του θέματος.

 Στο πρόβλημα των κουνουπιών αναφέρεται, με δήλωσή του, και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού Θεσσαλονίκης, πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. «Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι εδώ όπως διαβεβαίωσαν οι επιστήμονες. Σε λίγες ημέρες θα ταυτοποιηθεί με τις εντομοπαγίδες που ετοιμάζουμε. Οι βροχές συνεχίζονται και θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο, όπως προβλέπει η Πολιτική Προστασία. Η ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης επεσήμανε τις απαραίτητες δράσεις της πολιτείας από το Φεβρουάριο, αλλά το κράτος παραμένει αδιάφορο και η μοναδική προληπτική ενέργεια επαφίεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τους τοπικούς κρατικούς φορείς στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και των δήμων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 Σύσκεψη δημάρχων για το πρόβλημα των κουνουπιών πραγματοποιήθηκε και στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.