Με την ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής συντάχθηκαν 15 νησιά της χώρας μας, καθώς και τρεις περιφέρειες, υπογράφοντας το Σύμφωνο των Νησιών (Isle Pact), μια πολιτική δέσμευση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο νησιού κατά 20% έως το 2020. Τα νησιά-πρωτοπόροι είναι η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Σκύρος, η Νάξος, οι Μικρές Κυκλάδες, η Σύρος, η Ιος, η Κύθνος, η Σαντορίνη, η Μήλος, η Μύκονος, η Ανδρος, η Αίγινα, οι Λειψοί και η Σίφνος.
 
Το σύμφωνο υπέγραψαν επίσης οι περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη.
Συνολικά στο πρόγραμμα συμμετέχουν μέχρι στιγμής 12 ομάδες ευρωπαϊκών νησιών, δηλαδή 50 νησιά.

«Κάποτε ρώτησα έναν Ελληνα πολιτικό γιατί δεν επιταχύνονται οι διαδικασίες στα νησιά και μου απάντησε ότι οι νησιώτες δεν ενδιαφέρονται για την ενέργεια, θέλουν μόνο να είναι φτηνή ώστε να βλέπουν αθλητικά στην τηλεόραση!» σχολιάζει επ’ αυτού ο «εμπνευστής» του Σάμσο, Σόρεν Χερμάνσεν.

«Αν και το σχόλιό του ήταν πολύ υπεροπτικό, είχε δίκιο, με την έννοια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για την ενέργεια, επειδή όμως το σύστημα τους έχει διδάξει έτσι».

Αλλωστε το 3,5% των Ευρωπαίων ζει στα νησιά, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, όπως αυξάνονται επίσης και οι πιέσεις που ασκούνται στα οικοσυστήματά τους, τις μεταφορές, τα συστήματα παραγωγής ενέργειας και τα υδάτινα αποθέματά τους.

Πολλά από τα νησιά της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποδομών, με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί τους και κυρίως οι νέοι να μετακινούνται προς τα αστικά κέντρα προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας.

Κλειδί για το Σύμφωνο των Νησιών είναι η αειφορική παραγωγή ενέργειας και η εγκατάσταση βιώσιμων συστημάτων μεταφοράς στις νησιωτικές περιοχές.

Με την ένταξή τους σε αυτό, τα νησιά συμβάλλουν στον ευρωπαϊκό στόχο 20-20-20, έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν τα οικοσυστήματά τους, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή και υδατική τους ανεξαρτησία, ενώ διευκολύνεται η οικονομική τους ανάπτυξη, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και μπαίνει φρένο στη μετανάστευση του τοπικού πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα.

Τα νησιά του συμφώνου

Κύπρος (13 δήμοι), Δανία (Σάμσο), Εσθονία (Σααρεμάα και Χιουμάα), Ελλάδα (η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Σκύρος, η Νάξος, οι Μικρές Κυκλάδες, η Σύρος, η Ιος, η Κύθνος, η Σαντορίνη, η Μήλος, η Μύκονος, η Ανδρος, η Αίγινα, οι Λειψοί, η Σίφνος και οι περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και Κρήτης), Ιταλία (Σαρδηνία), Μάλτα (5 κοινότητες), Ισπανία (Βαλεαρίδες, Κανάρια νησιά), Σουηδία (Γκότλαντ και Ελαντ), Πορτογαλία (Αζόρες, Μαδέιρα και Πόρτο Σάντο), Μεγάλη Βρετανία (Εξωτερικές Εβρίδες της Σκοτίας).
Πηγή: real.gr