Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη μεταφορά ζώων σε μεγάλες αποστάσεις κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, στηρίζοντας την εκστρατεία της διεθνούς οργάνωσης Animals’ Angels για να περιοριστεί σε 8 ώρες η ανώτατη διάρκεια μεταφοράς τους, χωρίς στάση και διακοπή. Εκατομμύρια κτηνοτροφικά ζώα μεταφέρονται ζωντανά κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη υπό απαράδεκτες και βασανιστικές συνθήκες, συχνά για ολόκληρες μέρες συνεχούς διαδρομής. Η διάρκεια των ταξιδιών τους είναι η σημαντικότερη παράμετρος που κάνει τις συνθήκες μεταφοράς αφόρητες και βασανιστικές. Συχνά δημιουργούνται και προβλήματα μετάδοσης ασθενειών από ζώο σε ζώο. Η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005) επιτρέπει ταξίδια που διαρκούν για αρκετές μέρες.

Πρωτοβουλίες πολιτών και ζωοφιλικές οργανώσεις ζητούν να αλλάξει η συγκεκριμένη νομοθεσία και η μεταφορά ζωντανών ζώων για πάχυνση ή σφαγή να μην επιτρέπεται για περισσότερο από 8 συνεχόμενες ώρες. Στους στόχους της εκστρατείας περιλαμβάνεται και η συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, ώστε να υποχρεωθεί η Κομισιόν να πάρει θέση.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά από την Κομισιόν να προτείνει τροποποίηση στο σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ορίζοντας μέγιστο όριο 8 ωρών στα ταξίδια ζώων με προορισμό την πάχυνση ή τη σφαγή.

«Οι διαρκείς μεταφορές εκατομμυρίων ζώων από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη, αποτελούν έναν από τους πιο ακραίους παραλογισμούς της εντατικής κτηνοτροφίας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Από τη μια έχουμε για τα ζώα ατέλειωτες μέρες σε βασανιστικές συνθήκες συνωστισμού και αναγκαστικής ακινησίας, από την άλλη ασύλληπτη σπατάλη ενέργειας που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή χωρίς να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στην οικονομία. Πίσω από αυτά, βρίσκονται συνήθως συμφέροντα που επωφελούνται από μικροδιαφορές στο κόστος του σφαγείου ή δίνουν Ονομασία Προελεύσεως μιας περιοχής σε προϊόντα από ζώα που γεννήθηκαν και έζησαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Η πρόταση για ανώτατο όριο διαδρομής τις 8 ώρες δεν αφορά μόνο την προστασία των ζώων: θέτοντας όρια σε μια παράλογη πρακτική, ενισχύει την ήπια και τοπική διάσταση της κτηνοτροφίας, βελτιώνει την υγεία των ζώων και την προστασία του καταναλωτή και περιορίζει τη μεταφορά ζώων σε μεγάλες αποστάσεις μόνο εκεί όπου αυτή έχει πραγματικά να προσφέρει κάτι».