Μπιρμπίλη: Πλήρης κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές


Η Ελλάδα βρίσκεται εντός στόχων για τη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ως το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης για τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κάλυψη του 100 % των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Αυτά ανέφερε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπουργός, σήμερα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι αυξημένες κατά 23 % σε σχέση με το έτος βάσης, έναντι στόχου για 25 % ως το 2012, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κυότο και οι εκπομπές συνεχίζουν να μειώνονται.

Αναφορικά με τον οδικό χάρτη για το 2050, που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι θα περιλαμβάνει τους εξής στόχους:

    -Κάλυψη του 100 % της παραγωγης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

    -Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ σε 40 γιγαβάτ, από 15 το 2020.

    -Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60 %.

    -Συγκράτηση της κατανάλωσης ενέργειας στα σημερινά επίπεδα.

    -Αύξηση του μεταφορικού έργου από μέσα σταθερής τροχιάς.

    -Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος.

    -Αύξηση της χρήσης βιομάζας και βιοκαυσίμων.

    -Βελτίωση-επέκταση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας.

    -Αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας, κυρίως με φράγματα και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

    -Βελτίωση της παραγωγικότητας του ενεργειακού τομέα.

Ο οδικός χάρτης, ανέφερε η υπουργός, στηρίζεται σε ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες. Εκκρεμεί ωστόσο η εκτίμηση του κόστους / οφέλους των σχετικών ενεργειών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε, η μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα θα σημάνει τη δημιουργία 6 εκατ. νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 6 %.

Η υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε τέλος ότι τα τραγικά γεγονότα στη Φουκουσίμα και οι αναταραχές στη Μ.Ανατολή έδειξαν ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων απαιτεί αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησης στη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο