Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα ... μεγάλο καλάθι, λένε οι επιστήμονες, αντιστρέφοντας τη γνωστή λαϊκή ρήση, που μιλά για "μικρό καλάθι". Και αυτό, επειδή οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κερασιών είναι άκρως ευεργετική για τον οργανισμό και κυρίως για το πνεύμα, το οποίο και λέγεται ότι αναζωογονεί! Ωστόσο, για φέτος, το κεράσι δεν αποκλείεται να αποτελέσει, σύμφωνα με παραγωγούς, είδος ... πολυτελείας. Χαλαζόπτωση και ακαρπία πλήττουν σημαντικά την παραγωγή κερασιών, ενώ η συγκομιδή τους, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε "αλβανική υπόθεση"- και σε μικρότερο βαθμό βουλγαρική- ενδέχεται φέτος να περάσει και πάλι σε ελληνικά χέρια, ελέω της οικονομικής κρίσης.

Κάτω από 40.000 τόνους η φετινή παραγωγή κερασιών

Πάνω από 50.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας και συγκεκριμένα στα 14 ορεινά κερασο-χώρια του νομού έχουν πληγεί σημαντικά, σε σημείο ολικής καταστροφής, από τη χαλαζόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε ο παραγωγός Τρύφωνας Πεύκος.

 Μάλιστα, οι παλιοί της περιοχής, χαρακτηρίζουν πρωτοφανή τον όγκο του χαλαζιού που έπεσε στα χωράφια τους και όπως μας λέει ο κ. Πεύκος, τα συνεργεία του ΕΛΓΑ έκαναν ήδη την επιτόπια εκτίμηση και κάλεσαν τους παραγωγούς να ξεκινήσουν την κατάθεση δηλώσεων στον οργανισμό, προκειμένου να πάρουν αποζημιώσεις.

 Δεν είναι όμως μόνο η φετινή κατάσταση που προβληματίζει τους παραγωγούς, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τα χρωστούμενα από παλαιότερες ζημιές που υπέστη η καλλιέργειά τους και για τις οποίες ακόμα δεν έχουν λάβει, όπως λένε, τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

"Η κατάσταση είναι τραγική και η χαλαζόπτωση ήρθε να μας αποτελειώσει", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πεύκος, προσθέτοντας: "Δεν φτάνει μόνο που χρωστάμε σε ΟΓΑ και τράπεζες, τώρα με την καταστροφή της καλλιέργειάς μας και την επιβολή του 4% υπέρ του ΕΛΓΑ, είμαστε κατεστραμμένοι και απελπισμένοι".

Αναφορικά με τη συγκομιδή, που εδώ και χρόνια γίνεται από εργάτες κυρίως από την Αλβανία- αλλά και τη Βουλγαρία- επειδή, όπως μας λέει ο κ. Πεύκος, "οι Έλληνες δεν πάνε να δουλέψουν στα χωράφια", φέτος δεν αποκλείεται να δούμε και "ελληνικά χέρια" στους αγρούς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σε Ημαθία και Πέλλα το 70% της συνολικής παραγωγής κερασιών

 Σε 42.000 με 62.000 τόνους ανέρχεται η μέση ετήσια παραγωγή κερασιών στην Ελλάδα, με το 80% αυτής να αποτελεί "υπόθεση" της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Μάλιστα, το 70% προέρχεται από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, σύμφωνα με το γεωπόνο τεχνολόγο, Κωνσταντίνο Καζαντζή, αρμόδιο για θέματα κερασιού στο Ινστιτούτο Φυλλοβολών Δέντρων του ΕΘΙΑΓΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Καζαντζή, κερασιές φυτεύονται σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στα νησιά και μάλιστα, όπως μας διευκρίνισε, η τάση ένταξης νέων αγροτών στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, καταγράφεται ολοένα και πιο αυξημένη.

Ο ίδιος υπολογίζει μάλιστα ότι στην Ελλάδα φυτεύονται πάνω από 100.000 στρέμματα με κεράσια, ενώ σημειώνει ότι η μέση απόδοση ανά στρέμμα κυμαίνεται από 400 κιλά έως και 650 κιλά. Η μέση ετήσια σταθμισμένη τιμή παραγωγού υπολογίζεται στα 1,5 ευρώ/κιλό, ενώ η μέση τιμή πώλησης των ελληνικών φθάνει στα 1,83 ευρώ/κιλό και των εισαγόμενων στα 2,49 ευρώ/κιλό.