Εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού των δασών της Αττικής σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εν όψει της παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος της 5ης Ιουνίου. Μετά τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας (περιοχή Τατοΐου), που καθαρίστηκε προχθές, Κυριακή, με τη συμμετοχή των δήμων Διονύσου και Αχαρνών, εθελοντών και του Φορέα Διαχείρισης, σειρά έχουν οι ορεινοί όγκοι του Υμηττού, του Λαυρίου και του όρους Αιγάλεω. Με αυτό το αντικείμενο πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη υπό τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Θάνο Μωραΐτη, στην οποία θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους δήμους για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επιθυμεί την ανάπτυξη δράσεων στα δάση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας - εθελοντών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων.

Τα προγράμματα καθαρισμού των δασών σχεδιάζονται σε ετήσια βάση και επιδιώκεται να «κουμπώσουν» με τις αναδασώσεις, ώστε αμέσως μόλις τελειώνει η περίοδος των φυτεύσεων, κατά το τέλος Μαρτίου - αρχές Απριλίου, να ξεκινά ο καθαρισμός εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε σχετικά πως «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι πιστώσεις που θα διατεθούν (φέτος για την αντιπυρική προστασία) είναι στο ύψος των προηγούμενων ετών».

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα προκηρύχθηκαν από το ΥΠΕΚΑ παρεμβάσεις ύψους 171,5 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία των δασών, στο πλαίσιο του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Περιλαμβάνονται διανοίξεις και βελτιώσεις των δασικών δρόμων, καθαρισμοί, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, ορεινά υδρονομικά έργα, αναδασώσεις και αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα σε καμένες εκτάσεις.


Πηγή: ethnos.gr