Τσιρώνης: Στόχος η απεξάρτηση από το λιγνίτη μέχρι το 2030

Τσιρώνης: Στόχος η απεξάρτηση από το λιγνίτη μέχρι το 2030

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο ενεργειακό πεδίο ανέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, το πετρέλαιο και την εισαγόμενη ενέργεια. 

Ειδικά για το λιγνίτη, ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε πως είναι άκυρο να τεθεί ο στόχος της άμεσης απεξάρτησης λέγοντας ωστόσο πως θα μπορούσε να μπει ένας στόχος με ορίζοντα το 2020 – 2030. 

Για τη μείωση των εισαγωγών, παρατήρησε πως είναι παράδοξο το ότι πραγματοποιούνται ενώ η Ελλάδα διαθέτει διπλάσια εγκατεστημένη ισχύ από την απαιτούμενη για την κάλυψη των αναγκών - ενώ για την εξάρτηση από το πετρέλαιο σημείωσε ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 1490 βαρέλια ημερησίως ανά μονάδα ΑΕΠ, έναντι 900 της Νορβηγίας.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 50% στην ενεργειακή αγορά μέχρι το 2020, (όπως προβλέπεται στη συμφωνία με τους δανειστές), εάν δεν υπάρξουν αντίρροπα μέτρα και έσοδα για τη ΔΕΗ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο