Εδώ και μερικές μέρες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο λιμάνι της Αιγιάλης στην Αμοργό δύο μεσογειακές φώκιες. Σύμφωνα με τους κάτοικους της περιοχής έχουν ιδιαίτερα φιλική συμπεριφορά, καθώς πλησιάζουν τις βάρκες και δεν φαίνεται να ενοχλούνται από τον κόσμο που μαζεύεται για να τις θαυμάσει.

Όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση Mom, η παρουσία μεσογειακής φώκιας σε κάποιο λιμάνι δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο φαινόμενο. Το ζώο δεν διατρέχει κίνδυνο να χτυπηθεί η να τραυματιστεί από κάποια βάρκα καθώς ξέρει πολύ καλά πώς να τις αποφύγει.

Παρόλα αυτά, η φιλική προς τον άνθρωπο συμπεριφορά δεν είναι πάντα ότι πιο ασφαλές για το ζώο αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μάθουμε να συμβιώνουμε χωρίς να ενοχλούμε ο ένας τον άλλον. Οι δυο φώκιες απολαμβάνουν την φιλόξενη Αμοργό για αυτό και η Mom παραθέτει μερικές χρήσιμες συμβουλές για όσους θα έχουν την τύχη να τις συναντήσουν:

Οδηγίες για το πώς αντιδρούμε όταν δούμε μία φώκια κάτω από το νερό:

Μην πανικοβληθείτε, μην κάνετε απότομες κινήσεις, μην προσπαθήσετε να πλησιάσετε το ζώο, σεβαστείτε τον χώρο του και σε καμία περίπτωση μην το σημαδέψετε με ψαροντούφεκο. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι καθόλου επιθετικά ζώα, αν απειληθούν όμως μπορεί να αμυνθούν.

Σε θαλάσσια σπηλιά:

Και πάλι μην πανικοβληθείτε, μην προσπαθήσετε να μπείτε μέσα στη σπηλιά, μπορεί να είναι μια μητέρα με το μικρό της, απομακρυνθείτε κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια ώστε να μην κλείνετε την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο.
Να θυμάστε ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλάσσιες σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

Στη στεριά:

Πολλές φορές οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά τη περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή και για να ξεκουραστούν. Μείνετε σε απόσταση 30 μέτρων και μην προσπαθήσετε να ταΐσετε ή να βρέξετε το ζώο. Κρατήστε ανθρώπους και κατοικίδια μακριά.


ΠΗΓΗ: econews.gr