Θολό είναι το τοπίο στην υπόθεση της αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας καθώς, από τη μία πλευρά, υπάρχουν ερωτηματικά για τη χρηματοδότηση των έργων μετά την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και από την άλλη, οι δράσεις συνεχίζονται διότι αν δεν ολοκληρωθούν η χώρα κινδυνεύει με μεγαλύτερα πρόστιμα.
Ενάμισι μήνα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος περί αλλαγής του αναθεωρημένου σχεδίου για τη λίμνη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δια στόματος του Γενικού Διευθυντή Προγραμματισμού, Απόστολου Γιάντση, δηλώνει ότι το υπάρχον μάστερ πλαν είναι σε εξέλιξη υποχρεωτικά έως ότου η Γενική Διεύθυνση Υδάτων του υπουργείου περιβάλλοντος αναλάβει την ευθύνη να πει «συνεχίστε ή σταματήστε».

Στο μεταξύ, όμως, τα έργα προχωρούν και οι ανάδοχοί τους ζητούν εγγυήσεις ότι θα πληρωθούν ώστε να αναλάβουν δράση. «Το υπουργείο μόνο μπορεί να δώσει απαντήσεις για τις χρηματοδοτήσεις. Όμως το ζήτημα δεν είναι μόνο η πληρωμή των χρημάτων για τα έργα αλλά και τα πρόστιμα που μας περιμένουν αν δεν τα ολοκληρώσουμε» διευκρινίζει ο κ. Γιάντσης.

Την ίδια στιγμή ο Περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, κάνοντας έναν απολογισμό των έργων, τονίζει ότι υπήρξε πρόοδος ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο μιλούν για «μνημόσυνο» της λίμνης.

«Έχουμε απορροφήσει μέχρι σήμερα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Ολοκληρώσαμε 4 υποέργα, 2 εκκρεμούν στο ΣτΕ, ένα είναι σε ποσοστό υλοποίησης 95%, ένα δημοπρατήθηκε και ένα είναι σε δημοπράτηση» τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

Ερωτήματα για το μέλλον της υπόθεσης κατέθεσε, από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Πασχαλίδης ενώ ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, επισήμανε ότι ακόμη και σήμερα ένας οχετός οδηγεί λύματα στη λίμνη.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, από την παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη», σημείωσε ότι κανένα από τα αίτια της υποβάθμισης της λίμνης δεν έχει αντιμετωπιστεί και υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να έρθουν άλλα χρήματα στη χώρα για την Κορώνεια.

«Κάνουμε ένα μνημόσυνο διαπιστώνοντας ότι η λίμνη έχει πεθάνει» ανέφερε η Ασημίνα Ξηροτύρη ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος της Λεκάνης Λαγκαδά, Χρήστος Χατζηπαραδείσης επισήμανε πως δεν έχει ληφθεί ως τώρα μέριμνα για το τι θα γίνει με την τοξική λάσπη που ξεπερνά το ένα μέτρο στον πάτο της Κορώνειας.