Δέκα ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace αλυσοδέθηκαν σήμερα το πρωί στις σιδηροδρομικές γραμμές στην πόλη Ζέλαντ της νότιας Ολλανδίας για να εμποδίσουν τη διέλευση τρένου το οποίο μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα στη Γαλλία, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Αλυσοδέθηκαν σε διάφορα σημεία των σιδηροδρομικών γραμμών για να εμποδίσουν την αναχώρηση του τρένου, το οποίο έχει προορισμό την πόλη Λα Αγκ της βορειοδυτικής Γαλλίας", δήλωσε η Εστερ Μπουτ, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία η αναχώρηση του τρένου μπορεί να καθυστερήσει, αλλά θα γίνει.

Σύμφωνα με την Greenpeace, το φορτίο των τριών βαγονιών του τρένου αποτελεί κίνδυνο για τον πληθυσμό κατά μήκος της πορείας που θ΄ακολουθήσει το τρένο ως το εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων της Λα Αγκ.

Τα απόβλητα προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της πόλης Μπόρσελε στη νοτιοδυτική Ολλανδία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την Greenpeace, πρόκειται για το πρώτο από τα δέκα φορτία πυρηνικών αποβλήτων της Ολλανδίας που θα μεταφερθούν στο εργοστάσιο της Λα Αγκ εντός των προσεχών δυο ετών.

"Εάν γίνει κάποιο ατύχημα θα είναι καταστροφή", δήλωσε η Ικε Τόιλινγκ, εκπρόσωπος της Greenpeace σύμφωνα με την οποία σε μια τέτοια περίπτωση "ο πληθυσμός θα εκτεθεί σε ραδιενέργεια ανάλογη με αυτή στο Τσερνόμπιλ ή τη Φουκουσίμα".

Η Greenpeace τονίζει ότι τα πυρηνικά απόβλητα που δεν θα μπορέσουν να ανακυκλωθούν και θα επιστρέψουν στην Ολλανδία για να αποθηκευτούν, θα παραμείνουν ραδιενεργά για 240.000 χρόνια.


Πηγή: real.gr
TAGS