Οι εξελίξεις στις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες για τους αγωγούς φυσικού αερίου συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη με τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη, Ντάνιελ Σμιθ.
Ο κ. Μόρνινγκσταρ, όπως ανακοινώθηκε, «επιβεβαίωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και τον προεξέχοντα ρόλο που έχει η Ελλάδα».

Η κυρία Μπιρμπίλη τόνισε τη σημασία του αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI) για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σημείωσε δε την περιφερειακή διάσταση του αγωγού αυτού, πέρα από τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη, με την κατασκευή του Ελληνο- Βουλγαρικού αγωγού.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι προβλέψεις για αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο διεθνές ενεργειακό ισοζύγιο, μετά το δυστύχημα στην Ιαπωνία που άλλαξε τα δεδομένα για την πυρηνική ενέργεια.

Η υπουργός ενημέρωσε τέλος τον αμερικανό απεσταλμένο για την εφαρμογή των Κοινοτικών Οδηγιών για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία.