Την έναρξη των εργασιών για την ανάδειξη της πρώτης πράσινης γειτονιάς στην Αθήνα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων εργατικών πολυκατοικιών στην Αγία Βαρβάρα, ώστε να μετατραπούν σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ, επιχορηγείται από το ΕΣΠΑ και σχεδιάστηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ "αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα παραδείγματα ενεργειακής αναβάθμισης σε όλο τον κόσμο αναδεικνύει την παραμένουσα αξία των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ στην Ελλάδα, δημιουργεί προοπτικές για την ανάπτυξη χιλιάδων νέων θέσεων εργασία στον κατασκευαστικό τομέα και θέτει την ελληνική τεχνογνωσία σε θέματα εξοικονόμησης και ΑΠΕ στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας πραγματικότητας".

Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν:

 -Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στους τοίχους των κτιρίων για μείωση των απωλειών θερμότητας.

 - Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στο δώμα των κτηρίων.

 - Αντικατάσταση των κουφωμάτων µε νέα, θερμοδιακοπτόμενα και αντικατάσταση των υαλοστασίων µε ενεργειακά διπλά υαλοστάσια.

-Τοποθέτηση ψυχρών επιχρισμάτων σε δώμα και κατακόρυφα δομικά στοιχεία.

 -Αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης και δροσισμού µε σύστημα κλιματισμού Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας.

 -Έξυπνα δίκτυα στα κτήρια που θα δίνουν τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε κάτοικο να ενημερώνεται για το ενεργειακό κόστος του νοικοκυριού του.

 -Τοποθέτηση πράσινων οροφών.

 - Επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο που θα βασίζονται στη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας υλικών και στην αύξηση του πρασίνου ώστε να βελτιωθεί το θερμικό ισοζύγιο της περιοχής.

    -Εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά και ηλιακοί συλλέκτες.

    Οι εργασίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2012.