Εξοπλισμένα με κιάλια, ασυρμάτους, κινητά τηλέφωνα και χάρτες τα μέλη των εθελοντικών ομάδων περιφρούρησης του δάσους του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη, ξεκινούν από σήμερα το απόγευμα περιπολίες με στόχο την άμεση επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο πρώτος «συναγερμός» στον Κέδρινο Λόφο σήμανε την περασμένη Κυριακή όταν και ξέσπασε φωτιά μικρής έκτασης στην περιοχή «Άρτεμις», στο ύψος της Τούμπας. Η επέμβαση των αρχών ήταν άμεση, ωστόσο το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν αρκετό για να «ξυπνήσει» στους κατοίκους της πόλης μνήμες της καταστροφικής πυρκαγιάς που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1997.

«Η πρόσφατη φωτιά μας αναστάτωσε, όμως ήταν έγκαιρη η επέμβαση όλων των αρμοδίων αρχών. Ήταν μια πραγματική άσκηση που απέδειξε πως όλες οι δυνάμεις κινήθηκαν αστραπιαία για τη σωτηρία του δάσους και κατάφεραν σε μικρό χρονικό διάστημα να σβήσουν τη φωτιά», δήλωσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Λιακόπουλος.

Τα μέλη των εθελοντικών ομάδων είναι άνθρωποι κάθε ηλικιών που απαρνιούνται τα μπάνια στις θάλασσες, αφού όλα τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, καθώς και τις καθημερινές ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, θα βρίσκονται στο Σέιχ Σου και θα πραγματοποιούν περιπολίες. Αυτό που τους κρατάει στην πόλη, την ώρα που οι υπόλοιποι απολαμβάνουν τις διακοπές τους, είναι η αγάπη που έχουν για το δάσος και η επιθυμία να προσφέρουν.

«Κάθε εθελοντική ομάδα έχει αναλάβει μια συγκεκριμένη περιοχή του δάσους όπου και δραστηριοποιείται. Ο δήμος τους ενισχύει με καύσιμα για τα οχήματα τους και εάν δουν κάτι ύποπτο ενημερώνουν αμέσως», πρόσθεσε ο κ.Λιακόπουλος.

Οι εθελοντές θα βρίσκονται στα σημεία - πυροφυλάκια του Κέδρινου Λόφου, ενώ περιπολίες για την προστασία του δάσους πραγματοποιούν επίσης άνδρες της δημοτικής αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η έναρξη περιφρούρησης του Σέιχ Σου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο ύψωμα «Κράνος» από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.