Αμερικανική επιστημονική οργάνωση που εκδίδει το περιοδικό Science εξέφρασε με ανοικτή επιστολή την ανησυχία της για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για προσωπικές επιθέσεις, παρενοχλήσεις ακόμα και απειλές κατά της ζωής ορισμένων κλιματολόγων. Η Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της επιστήμης (ΑΑΑS) αναφέρει ότι ερευνητές κατήγγειλαν πως δέχονται απειλές και υβριστικά ηλεκτρονικά μηνύματα εξαιτίας των ερευνών τους για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στις κλιματικές αλλαγές.

Η ένωση τονίζει, επικαλούμενη δημοσιεύματα του Τύπου, ότι στην Αυστραλία εξέχοντες κλιματολόγοι αποτέλεσαν θύματα εκστρατειών με ηλεκτρονικά μηνύματα που οδήγησαν την αστυνομία σε έρευνες για απειλές κατά της ζωής τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέλη του Κογκρέσου και ομάδες ακτιβιστών προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε φακέλους ερευνητών που ασχολούνται με τις κλιματικές αλλαγές.

Η AAAS διευκρινίζει πως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Παράδοσης (ΑΤΙ), ένας υπερσυντηρητικός οργανισμός ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια να του παραδώσει χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλα έγγραφα του Μάικλ Μαν, πρώην καθηγητή στο πανεπιστήμιο αυτό και ενός από τους σημαντικότερους κλιματολόγους.

Η παρενόχληση αυτή "δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον που εμποδίζει την ελεύθερη ανταλλαγή επιστημονικών συμπερασμάτων και καθιστά δύσκολη την μετάδοση πληροφοριών", υπογραμμίζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΑΑS.

"Η AAAS καταγγέλλει τις επιθέσεις εναντίον ερευνητών που απειλούν τις προσωπική και επαγγελματική ακεραιότητά τους, και πυροδοτούνται από την δυσαρέσκεια που προκαλούν τα επιστημονικά τους συμπεράσματα", συνεχίζει η ένωση.

"Οι επιστήμονες και οι πολιτικοί μπορεί να διαφωνούν για τα επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, όμως η επιστημονική κοινότητα διαθέτει εγκεκριμένες μεθόδους για την επίλυση των διαφωνιών σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών", καταλήγει η ανοικτή επιστολή της ένωσης.