Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αξιολόγησης του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου η οποία πραγματοποιήθηκε από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, με την κατάθεση της ειδικής έκθεσης αξιολόγησης που συνοδεύεται από τα δύο ειδικά έντυπα αξιολόγησης αποτελεσμάτων, στα οποία η Λέσβος απέσπασε πολύ υψηλή βαθμολογία. Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τον προσεχή Σεπτέμβριο κατά τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

    Η επιτροπή αξιολόγησης απαρτιζόταν από τον Καθηγητή Changxing Long από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και μέλος του Παγκόσμιου Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO και τον Δρ. Andrea Schueller, Διευθυντή του Φυσικού Πάρκου - Γεωπάρκου Vulkaneifel από την Γερμανία και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

    Σκοπός της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων ήταν η αξιολόγηση του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί αλλά και των δραστηριοτήτων του μουσείου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών. Η διαδικασία αξιολόγησης του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους εντάσσεται στο πρόγραμμα αξιολόγησης των Γεωπάρκων - μελών του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, που πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια με σκοπό την αξιολόγηση της τήρησης υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών στη λειτουργία, τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα, με κοινές προδιαγραφές που εγκρίθηκαν και τελεί υπό την εποπτεία της UNESCO.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο οι εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου δάσους και ενημερώθηκαν για όλες τις δραστηριότητες του μουσείου, τις δράσεις προστασίας και συντήρησης των απολιθωμάτων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκδόσεις, τις ενέργειες προβολής και τις δράσεις του μουσείου για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Λέσβο από το Διευθυντή του Μουσείου Αναπλ. Καθηγητή Ν. Ζούρο.

    Οι εμπειρογνώμονες επισκέφτηκαν επίσης την ηφαιστειακή φλέβα Αλυφαντών, το μεγάλο ρήγμα της Λάρσου, το ρήγμα του σεισμού του 1867 στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, το ηφαίστειο της Άγρας, τους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς σχηματισμούς του Μεσοτόπου και της Ερεσού, τους γεωτόπους και τις νέες θέσεις ζωικών απολιθωμάτων Άντισσας και το μεγάλο ηφαιστειακό κρατήρα της Βατούσας.

    Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους, οι εμπειρογνώμονες της UNESCO εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους για το υψηλό επίπεδο λειτουργίας και τις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρει το Γεωπάρκο καθώς και τις προσπάθειες για ανάπτυξη του τουρισμού στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και γενικότερα στη Λέσβο.