Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι «πράσινη», δεν είναι φθηνή ούτε καθαρή, διαπίστωσαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των περισσότερων κομμάτων, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, για τα 25 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ και για την πρόσφατη καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επαναβεβαίωσε πως «η πυρηνική ενέργεια δεν έχει ούτε θα έχει θέση στην Ελλάδα», δήλωσε πως κατά την προσεχή ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια, θα προστεθεί διάταξη που θα απαγορεύει τη χορήγηση άδειας για τη λειτουργία εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας και πως η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ελέγξει και να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες από τη λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων άλλων χωρών στην περιοχή».

Αντίθετος στην αποποίηση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, εμφανίστηκε ο ΛΑΟΣ, του οποίου ο εισηγητής, Ηλίας Πολατίδης, πρότεινε να ανοίξει διάλογος χωρίς προκαταλήψεις για τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου με βάση τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις οικολογικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και το WWF, «απατεώνες που εργάζονται για το διεθνές τραπεζικό κεφάλαιο», καθώς «αρνούνται και όλες τις άλλες μορφές ενέργειας εκτός των ανανεώσιμων».

Το ΚΚΕ, διά του εισηγητή του, Ιωάννη Ζιώγα, διευκρίνισε πως «δεν υποστηρίζει στην παρούσα φάση και στο άμεσο μέλλον την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, γιατί στις σημερινές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους που δεσπόζει δεν εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια». Από 'κεί και πέρα, το ΚΚΕ κατηγόρησε «τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και των κάθε λογής περιβαλλοντικών οργανώσεων» για υποκρισία, «την ώρα που δεν λένε κουβέντα για την ύπαρξη των αμερικάνικων βάσεων με πυρηνικά όπλα στην Κρήτη».

Κατά τη συζήτηση, οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως σταδιακά αμβλύνει τις αντιδράσεις της απέναντι στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, ενώ η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική:

«Στην τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σύμφωνο μη διάδοσης των πυρηνικών εξοπλισμών, η Ελλάδα ψήφισε για πρώτη φορά λευκό», κατήγγειλε η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ). «Μήπως με την πειθήνια αυτή στάση ωφελούνται χώρες από τις οποίες εξαρτώμαστε οικονομικά, όπως είναι η Γαλλία ή η Γερμανία;», αναρωτήθηκε. Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξε ότι υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αμερικανική βάση της Σούδας και ζήτησε να αναλάβει η Ελλάδα άμεσα πρωτοβουλίες για να καταστούν τα Βαλκάνια και η Μεσόγειος αποπυρηνικοποιημένες ζώνες, με προοπτική την αποπυρηνικοποίηση όλης της Ευρώπης «από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια».

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως η Ελλάδα, «ως χώρα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας υποχρεούται και δύναται να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία, πληροφορίες και επιθεωρήσεις για πυρηνικές μονάδες γειτονικών χωρών». Ο κ. Καλαφάτης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαθέτει σαφή ενεργειακό σχεδιασμό, επικαλούμενος τις καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο την ώρα των διακηρύξεων για «πράσινη πολιτική», τη «σύγχυση» περί τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και το ενδεχόμενο μείωσης των εγγυημένων τιμών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Έχουμε ευρωπαϊκή συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια. Είναι κρίμα που αμφισβητήθηκε η συμμετοχή μας σ’ αυτή από ορισμένους ομιλητές», ανέφερε στην απάντησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος. «Εμείς έχουμε συμμετάσχει πολύ ενεργά σ’ αυτή τη συζήτηση, ήμασταν από τους πρώτους που θέσαμε τα ζητήματα αυτά και μιλήσαμε για τους κινδύνους που ενέχει για τη χώρα μας η λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε πως το πρόβλημα από τις επιπτώσεις της χρήσης πυρηνικής ενέργειας υπερβαίνει τα σύνορα και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν σε διεθνές επίπεδο κανόνες ασφαλείας, καθώς αυτήν τη στιγμή «δεν είναι δυνατή η υποβολή κυρώσεων σε όλες τις περιπτώσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου υιοθέτησε τη θέση της Ελλάδας για τη διενέργεια stress test στις τωρινές ή μελλοντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις γειτονικών μας χωρών, (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία) με τη συμμετοχή επιστημόνων από πολλές χώρες, μέχρι το τέλος του χρόνου. Όσον αφορά την επικείμενη ίδρυση εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου της Τουρκίας, «η χώρα μας έθεσε το ζήτημα ελέγχου των επιπέδων ασφάλειας των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων λόγω σεισμικότητας της περιοχής και ζήτησε την εφαρμογή και ανάλογων κριτηρίων και προϋποθέσεων ασφάλειας με αυτές που θέτει η Euratom, όπως επίσης και την εκ νέου διεξαγωγή ελέγχων στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Ελλάδα, τέλος, σκοπεύει βεβαίως να ενσωματώσει εγκαίρως την ευρωπαϊκή Οδηγία για την πυρηνική ασφάλεια, με ακόμα αυστηρότερους όρους και με συμπερίληψη ειδικής διάταξης που θα απαγορεύει τη χορήγηση άδειας για τη λειτουργία εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας. Παράλληλα, θα υλοποιήσει και την ευρωπαϊκή επιταγή για την κατάστρωση εθνικού προγράμματος διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου.