Το χιόνι έχει μετατρέψει την Βολιβία σε Σουηδία της νότιας Αμερικής, αφού την «χτύπησαν» οι πιο δυνατές χιονοθύελλες των δύο τελευταίων δεκαετιών. Η Βολιβία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην μπορεί να μετακινηθεί από τις εστίες του και την κυβέρνηση να ζητά την συνδρομή των γειτονικών χωρών στην αντιμετώπιση της…παγωμένης κρίσης.

Οι ανάγκες καταδεικνύουν την άμεση βοήθεια ελικοπτέρων ώστε να γίνει ρίψη τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού στις περιοχές εκείνες που έχουν αποκλειστεί λόγω της κακοκαιρίας, όπως επίσης και εκχιονιστικών μηχανημάτων για τον καθαρισμό κλεισμένων οδικών αρτηριών.  

Το χιόνι βρήκε ντόπιους και τουρίστες εντελώς απροετοίμαστους στην νοτιοδυτική επαρχία Ποτόζι, όπου η εμφάνισή του είναι σπανιότατη.

Οι αγρότες μιλούν για καταστροφή της σοδειάς τους και περισσότερα από 50.000 λάμας και αλπακά έχουν ξεμείνει χωρίς τροφή.

Η Βολιβιανή κυβέρνηση διαθέτει μόνο δύο ελικόπτερα και οι επόμενες μέρες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Η χώρα διαθέτει αχανείς εκτάσεις και δυσπρόσιτες περιοχές και, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού.   Πηγή: Protothema.gr